These boots are made for walking…

Our weekend was well spent:)

As usual, we try to spend as much time with our boy during the weekend. Yerlah kalau weekday we picked him up latest at 7pm, latest 10pm dah tidor. So 3 jam sehari jer mana lah cukup nak main dgn dia. Minus with the time we spent for (mandi + solat + cook dinner + laundry + dinner) = tinggallah dalam sejam lebey jer each… pity our son.

Anyway, last weekend we went to AMcorp Mall. Me visited my friend’s booth and we all jalan2 sampai penat. Later brought him to his TumbleTot class. Dia memang dah very familiar with the place. I put him down dia terus main without hesitation.

He has been practising walking. Dah boley jalan more than 10 steps now:) Very excited. Kali nie tak stumble and more confident. Mcm biler nak jatuh tu dia boley control la. So I told hubby we need to buy him his walking shoes coz the hari raya shoes dah ketat (ini bukan alasan utk mummy shopping okay). I decided to survey the Tiny Tapir Shop @ Ampang Park. I’ve visited the shop online but never buy anything there.

The shop is cozy and nice. They promoted a lot of baby and mummy’s stuff, mostly eco-friendly thingys. We decided to buy a pair of shoes which cost RM37. While waiting for hubby to draw money (kalau nak swipe minimum RM50), our boy very excited practice walking around the shop with his new shoes. Seb baik the sales girl tu very friendly. Tengoklah dia agak2 very comfortable with the shop already:-

They provided toy for kids to play

Oh belakang nie ada mainan lain rupanya...

Oh no dear...this is not mummy's shop...

I have to dukung him later coz he really excited that he can move around freely. Nanti abis disepah2 kan semua barang kedai tu. hehe…

After that, we went to my colleague’s son birthday party @ Shah Alam. Our boy very excited tengok all the balloons (or maybe hinting to his parents to plan him a party hehe…) By the way, aunties and uncles….see I’m walking now! 🙂

Yeay!!!

Enjoy the rest of the week. Don’t stress2..It’s only 4 working days this week;) See ya.

Hope…

Kind of out of radar this week. Caught with a shocking news last Sunday.  Someone very very dear to us was diagnosed with a serious disease.

Someone we really love.
We really care.
We really respect. 
Even our boy is attached to him.
His kindness is countless. He’s like a human-angel.

Thus every night we have been paying them a visit. Nevertheless we talked about weather and house deco. We talked about our cute boy learning to walk.  The sorrow is buried deep down in the heart.  Like a treasure chest.  The reality is too hard too utter. Too excruciating.

It is actually like a dream. A bad nightmare. I can’t even believe what’s happening is real. How I wish it was just a false alarm…Coz I can’t imagine life without him. I know death is something certain. Tiada siapa yang dapat melawan takdir. But is it too soon?

With due respect, I really saluted the whole family. For  being very brave and positive. I know behind that emotional door their hearts are crying. Their strength is the key to hope and dream.

We will continue praying that our dearest will recover… 

On a happier note, our boy is just turned 11 months recently. Macam tak percaya! The so-fragile 2.7kg boy whom I carried in my arms (11 months ag0) dah besar!

when he was 3 days old...

This is the picture snapped today…my darling big boy already!

Handsome tak saya? 🙂

Enjoy your weekend! Spread happiness to others around you:)

 

10 going 11

Last weekend (Friday – Saturday), our baby vomitted a few times + diarrhea.  But the amazed thing I realised about babies is that they are strong indeed. He did not cried at all, he just looked into my eyes ~ not complaining. Maybe he did not want me to worry coz hubby was not around.  *this was actually the first time our son got sick when I was all alone!* 

Angah helped me brought him to pediatrician. Lucky she was around coz it was raining and you know lar parking kat ampang point very hassle! – Well, I’m not totally alone coz my mom, my sister, and angah were there. Thanx guys!

The doctor gave him medicine (masukkan ikut bont**) to stop the vomitting, langsung tak nangis. *Pelik tul coz kekadang bila mak dia nak kasik ubat mengamuk cam apa*

I was wondering whether what I ate that made him sick (coz of the BF) but the doc said that was unlikely to happen.  He said most likely he got the bacteria from daycare coz especially now that he’s crawling everywhere. He also still putting things in his mouth *I tried many times to scold him on this, but he only cheeky-ly smiles back to me…-Any advice, mommies?* 

Other than that, our weekend was splendid. Hubby came home safely from Vietnam, alhamdulilah. I managed to submit my homework on time, alhamdulilah. and our baby is enjoying his Tumbletots class (this was his4th time I think), and I believe he started to appreciate it more hehe.. 

My niece Emy started to ask what I’m going to plan for Ashman’s birthday bash. Haha terasa mcm hollywood moms pulok nak wat birthday party nie. kalau neneknya tau nie mampus…dia agak2 tak baper approve birthday2 nie

Below some recap about my boy’s development at this 10 months going 11 (in case nanti makcik dah tua tak ingat all such important things) *jgn kata dah tua, even what happened to him when he is 3 months pun mcm dah tak berapa ingat* 

  • Started to appreciate music. He now can play the piano/xylophone his daddy belikan as present tu. (play maksudnya tekan tekan la kan). He recognizes a few songs, the one he loves especially with movements like:

1. If you happy and you know It Clap your Hand
2. Shake Your Silly Hands —> yg nie dia belajar kat TumbleTots
3. Old MacDonald Has a Farm —> from baby einstein dvd

  • He knows how to wave yeayy!!! Bila suruh bye2, he’ll wave shyly. cute sangat.
  • He understands some words like ball, cat, susu, bird (*pagi2 kasik mkn pigeons kat luar kengkonon mcm kat London ahaks*)
  • Dah ada 4 gigi and sometimes suka gigit my shoulder!
  • When he’s nursing, his other hand playing with my other b**b, huh? (I don’t know whether nie development ker ape tapi letak jugak la so I ingat this thing hehe).

Anyway he still learning how to walk. When he crawls at 8 months I thot by 9 months dah boley jalan coz yours truly started walking at 9 months ***terer tak? 😉

Then I just found out hubby started walking at 15 months, so maybe our baby take the average of both of us kot? hehe…

Okie everybody, conquer your fear. happy working!

I’m in love

Extract of my notes during class last night (6.30-9.3opm) looked something like this :

1. SC’s SAC, DJIM
2. FTSE GIIS’s methodology (kena baca yg nie!)
-business screen
-financial ratio screen (debt asset ratio, interest based income, monetary asset)
ashman comel boy ~ sleep senyum2…
ashman good boy ~ dengar cakap mummy
ashman happy boy ~ clap clap your hand
ashman lovely baby ~ sayang mummy daddy

Eh..ape yg prof ckp tadik???
hahahaha….it feels like old time, during our teenager lovey dovey mood, I always scribbled my boyfriend’s name everywhere in my notebook. 

Now I’m doing the same thing again. Only with a different person. Well, not actually different coz genetically part of my baby is him.  I never tell  him this but sometimes when I’m playing with our boy, I could see him inside 😉

Anyway, on a different note, have you guys seen flash mob dance during Oprah Winfrey 24th Anniversary Show performed by the Chicago people? So awesome!!!! (aik aku nie asik2 cerita oprah jer macam makcik2 laa pulak dok tgk oprah kan huhu)

But isn’t she such a powerful lady. She manages to ask a right question and discuss on interesting issues. Even Danny Ocean (clooney) from Ocean 13 pun nangis kan hihihi…

Anyway, this flash mob dance was very awesome. Plus my favourite band Black Eyed Peas pulak yg perform! Check it out on youtube. Another flash mob dance directed by the same director is the T-mobile advertisement at Liverpool Station during rush hour – check that one out, too.

Tata for now.

tahnik & tahliq

Last week I heard someone talking to another someone on the phone…(bkn eavesdrop kay, suara dia yg kuat :))…she’s saying something like “aik, bukan ke kalau baby girl kena qamat…”

I rasa nak menyampuk to correct that statement but since she was on the phone rasa tak appropriate pulak hehe… But since ada baby nie, I discovered that a lot of us aren’t aware of things muslim should do to celebrate the birth of our baby, apa yg wajib, apa yg sunnah, apa yg sunat, dan apa yg sekadar adat.

Lucky my mom and sisters are there to guide me (and of course the available readings in the net nowadays).  It is important to know that sunnah and sunat are two different things.

Sunnah amat dituntut sebab tu cara2 Rasulullah S.A.W.  One of my mom’s ustaz said kekadang we as parents wondering kenapa anak kita degil, tak dengar kata, etc etc. Tapi parents themselves ignorant, tak ikut cara2 Rasulullaah S.A.W dalam membesarkan kanak kanak.

We ourselves pun ignorant sampai kandungan dah nak dekat 9 bulan baru nak sibuk baca what need to do hehe…cthnya pasal cukur rambut we thot takat gunting2 sket je, then keliling2 and selawat. Lepas dah research baru tau that was a wrong way of doing it. 

Actually should shave the whole head. Hubby memula kekok, tapi kalau dah wajib tu tanggungjawab parents utk tunaikan. If all other fathers boley buat, (masa tu baru find out all my brothers-in-law and a lot of our guy friends sumer cukur sendiri their children), so hubby pun buat la kan. But we all tak timbang rambut tu coz rambut dia byk so agak2 jer laa and sedekah lebey sket. better lebey dari kurang.

I’m not a religious person so tak reti nak elaborate sangat about this, but below ada article from Ustaz Abdullah Yassin I took from al-nidaa website explaining very thoroughly on this (memang masa nak beranak dulu I read this, really helpful!).  You guys can also surf the net for more info. Happy Monday!

 Hukum-hakam Anak Yang Baru Lahir

20 Mac 2007
Ust Dr Abdullah Yasin

١) عَنْ أَبِى رَافِع أَنَّهُ قَالَ: رَأَيْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَذَّنَ فِى أُذُنِ اْلحَسَنِ بْنِ عَلِىٍّ حِيْنَ وَلَدَتْهُ فَاطِمَةُ.

٢) عَنْ أَبِى مُوْسَى أنَّهُ قَالَ: وُلِدَلِيْ غُلاَمٌ فَأتَيْتُ بِهِ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَسَمَّاهُ اِبْرَاهِيْمَ وَحَنَّكَهُ بِتَمْرةٍ، وَدَعَا لَهُ بِاْلَبَرَكَةِ، وَدَفَعَهُ إِليَّ

 Terjemahan:

 1.       Daripada Abi Raafi’, katanya: “Aku pernah melihat Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam) mengazankan pada telinga Hasan Bin ‘Ali ketika ia dikahirkan oleh Fatimah”.

(Hadis Sahih Riwayat Abu Daud dan Tarmizi)

2.       Daripada Abu Musa, katanya: Aku mendapat anak lelaki, lalu aku bawa dia kepada Nabi (sallallahu alayhi wasalam) dan baginda namakan dia dengan Ibrahim dan mentahnikkannya dengan sebijik kurma. Imam Bukhari menambahkan: Nabi (sallallahu alayhi wasalam) doakan untuknya keberkatan, kemudia baginda serahkan dia kembali kepadaku”.

(HR Bukhari dan Muslim)

 Mukaddimah:

 Sebagai agama yang lengkap lagi sempurna, Islam telah menetapkan beberapa amalan yang patut dilakukan oleh orang tua ketika anak mereka baru dilahirkan. Mudah-mudahan dengan mengikuti panduan-panduan yang telah ditetapkan oleh Islam maka anak-anak atau cucu-cicit kita akan menjadi anak-anak yang saleh. Lebih-lebih lagi kita yang sedang berada di zaman yang serba mencabar ini.

Berikut ini akan dipaparkan beberapa hukum-hakam agama yang berkaitan dengan anak-anak yang baru dilahirkan:

1.       Ucapan Bisyarah Atau Tahniah

Umat Islam disunatkan untuk mengucapkan bisyarah (menyampaikan berita yang menggembirakan kepada seseorang) atau mengucapkan tahniah jika ia luput memberi bisyarah, iaitu dengan mendoakan kebaikan untuknya setelah dia mengetahui, khususnya apabila ia akan ataupun sudah mendapat cahaya mata. Faedahnya antara lain supaya rakannya merasa gembira dan menambah erat persahabatan dan silaturrahmi.

Di dalam Al-Quran dan dalam Hadis sungguh banyak kisah tentang hal ini, umpamanya Firman Allah (yang bermaksud):

Hai Zakaria, sesungguhnya Kami menyampaikan berita gembira kepadamu akan (beroleh) seorang anak yang namanya Yahya, dan sesungguhnya Kami belum pernah menciptakan orang yang serupa dengan dia. [Maryam 7]

Dalam kitab sirah diriwayatkan bahwa:

“Ketika Nabi (sallallahu alayhi wasalam dilahirkan, Thuaibah (hamba Abu Lahab) telah menyampaikan berita gembira kepada tuannya Abu Lahab bahwa Abdullah telah mendapat seorang anak lelaki. Lalu Abu Lahab pun memerdekakan Thuaibah ketika itu juga karena merasa sangat gembira dengan berita tersebut. Allah tidak sia-siakan ganjaran itu untuknya”. (Lihat kitab: Tarbiatul Awlad – Nashih ‘Alwany I / 68-69).

2.       Ta’zin Dan Iqamah

Dan di antara amalan yang sangat digalakkan Islam ialah mengazankan pada telinga kanan bayi serta mengiqamahkan pada telinga kirinya. Ini berdasarkan dalil hadis bab di atas.

Dan diriwayatkan dari Ibnu Abbas ra bahwa Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam) telah mengazankan pada telinga kanannya Al-Hasan Bin Ali pada hari lahirnya dan mengiqamahkan pada telinga kirinya.

Adapun rahasia di balik amalan tersebut ialah sebagaimana dinyatakan dalam kitab: Tuhfatul Maudud, halaman 21:

a.       Mengawali pendengaran bayi dengan kalimah Tauhid ketika ia mula-mulamemasuki alam dunia sebagaimana kita juga disuruh mengajarkannya ketika akan keluar daripada alam ini.

b.       Mengusir syaitan dan melemahkan tipudayanya.

c.       Supaya kita awali dakwah (mengajaknya) ke jalan Allah dan agamaNya mendahului ajakan syaitan. Ini sebagaimana fitrah Allah (tauhid) pada setiap insan sejak lahir lagi sebelum ia dirobah oleh syaitan.

Apa yang dinyatakan oleh Ibnu Al-Qayyim di atas menjadi dalil yang sangat besar dan jelas betapa Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam) mengutamakan aspek Akidah, Tauhid dan Iman. Dan sekaligus mengusir syaitan dan kehendak hawa nafsu sejak permulaan perjalanan di alam dunia ini lagi.

3.       Tahnik

Tahnik maknanya menggosok kunyahan tamar dengan telunjuk kanan pada gusi dan langit-langit bayi yang baru lahir. Gerakan ke kiri dan ke kanan bahagian dalam mulut bayi hendaklah dilakukan dengan lembut sehingga sampai manisan korma itu ke semua bahagian dalam mulut. Jika tidak ada korma (tamar), boleh juga digunakan benda-benda manis lainnya seperti madu.

Dan di antara hikmah tahnik ini ialah supaya memperkuat otot-otot mulut, gusi dan langit-langit bayi yang tidak lama kemudian akan menghisap dan menyedut keluar susu ibunya.

Dan adalah afdhal (lebih baik) jika yang melakukan tahnik ini orang yang dipandang lebih taqwa dan lebih saleh sebagai mengambil keberkatan dengan harapan semoga bayi tersebut kelak juga memiliki sifat-sifat yang terpuji. Dan mungkin atas dasar inilah para sahabat banyak yang meminta jasa baik Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam) untuk mentahnikkan anak-anak mereka yang baru lahir sebagaimana diberitakan dalam hadis.

4.       Tahliq

Tahliq maknanya mencukur habis rambut bayi hingga botak samada bayi lelaki atau bayi perempuan. Sebaiknya tahlig ini dilakukan pada hari yang ketujuh daripada kelahiran. Rambut tersebut hendaklah ditimbang dengan emas atau perak atau wang yang kemudian jumlah itu disedekahkan kepada fakir miskin. 

a.       Hikmah Kesehatan:

Pencukuran itu dapat memperkuat penglihatan, penciuman dan pendengaran bayi serta dapat menghilangkan keracunan pada pori-pori rambutnya. (Lihat kitab: Tuhfatul Maudud dan Tarbiyah Al-Awlaad).

b.       Hikmah Kemasyarakatan:

Bersedekah sejumlah wang yang ditimbang sama berat dengan rambut bayi itu kepada fakir miskin atau sesiapa yang berhak menerimanya mengandungi unsur-unsur kemasyarakatan. Diharapkan semoga setelah bayi itu dewasa kelak ia akan menjadi manusia yang dermawan dan suka menolong anggota masyarakat yang kurang bernasib baik.

Daripada Anas Bin Malik ra katanya: Sesungguhnya Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam) menyuruh agar mencukur kepala Hasan dan Husin pada hari ketujuh kelahiran mereka, lalu mereka pun dicukur; dan selanjutnya disedekahkan perak seberat rambut itu.

(HR Yahya Bin Bakir)

Dan dalam hal ini Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam) telah melarang Al-Qaza’ iaitu mencukur sebahagian kepala dan meninggalkan sebahagian yang lain.

Daripada Abdullah Bin Umar ra katanya: Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam) telah melarang daripada Al-Qaza’. (HR Bukhari dan Muslim) 

Al-Qaza’ mencakupi empat jenis: 

i.         Menggunting rambut bayi sejemput sini dan sejemput sana (tidak teratur)

ii.       Menggunting atau mencukur bahagian tengah kepala bayi dan membiarkan rambut bahagian tepi kiri dan tepi kanannya.

iii.      Menggunting atau mencukur bahagian tepi kiri dan kanan, tetapi membiarkan bahagian tengahnya.

iv.      Menggunting atau mencukur bahagian depan kepala bayi dan membiarkan bahagian belakangnya atau sebaliknya (jambul)

Kesimpulan:

 1.       Di antara amalan yang digalakkan oleh Islam ketika bayi baru lahir ialah: (Bisyarah atau Tahniah, Azan dan Iqamah, Tahnik dan Tahliq. (Akikah-Tasmiah-Khitan akan menyusul).

 2.       Walaupun amalan di atas hanya sunat hukumnya, namun umat Islam tidak wajar mengabaikannya. Lebih-lebih lagi dalam menghadapi dunia yang serba mencabar ini. Semoga dengan melakukan sunah-sunah Nabi tersebut anak-anak kita akan menjadi anak-anak yang saleh dan dilindungi Allah.

3.       Segala panduan-panduan yang datang daripada Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam) pasti baik. Termasuklah bagaimana cara kita membentuk anak sejak kecil lagi agar mereka menjadi anak-anak yang saleh.