Journey to the Perak Soil

Our trip to Perak, which also currently known as land with no government🙂 went on smoothly. Pepagi lagi hubby dah excited mandikan baby. Si comel tu memang suka mandi pun, gelak2 ajer bila kena air. Kengkonon macam swimming dlm my tummy lar tu.

This was our first try to bring little boy jengjalan outside KL, so risau gak takut dia meragam. Luckily the weather was pleasant, tak terlalu panas or sejuk. So little boy duduk diam2 dalam car seat. Kekadang mummy nyer rindu so saja angkat letak atas riba + main dengan dia..hehe…

Hubby insisted to visit mariam’s parents first, which was a good decision coz they were so happy to see us. It felt so awkward to step into the house without mariam there, welcoming us. Mariam’s bed is still in the living room. (they put it there so senang untuk dia baring time dia sakit dulu).

Waktu mak dia masak macam macam (ketam, udang, etc), aku pun menyibuk laa dekat dapur bersembang. I managed to share with her mother how we all really respected mariam’s courage and strength during her pain (sebelum nie tak berapa sempat nak heart-to-heart ngan mak dia). Mak dia kata makyam memang macam tu, even dengan they all pun she will hide her pain & fear. She said she was always optimistic, always talking about ambition and future, but never about death.

Even masa kengkawan dia nak kahwin, (masa dia sakit aritu ramai pulak member yg kawin:-anuat, faiq, jeehan, ika), she will said to her mom, “Kena pergi tu. Mana boley tak pergi. kawan baik…” Tapi bila tiba harinya mak dia kata dia akan diam jer la. Dia tau dia tak larat nak pergi. Mak dia pun diam jer la – taknak kasik die sedey. Even at the hospital, she was really cheerful and talkative. Mak dia siap ambik cuti nak jaga dia after the operation. Siapa sangka tak sempat nak operate pun… Tapi makyam mungkin agaknya dah tahu coz mak dia kata sehari dua sebelum pemergiannya, nampak dia asyik termenung. Dah tak banyak borak. Whatever it is, she has spread love to a lot of people through her kindness and friendship and for that her parents are really proud.

Lepas kenyang makan ketam, kitorang gerak ke Ipoh. Check in kat Seri Malaysia, which was quite a nice place. Driver tidur sekejap layan hujan tapi bila hujan dah tak berapa lebat aku terus kejut driver ajak pi padang polo makan laksa. Dulu time dating pernah pergi makan laksa situ, kali nie pergi dgn baby Ashman laa pulak kan😉.

Lepas pekena laksa sambil layan hujan renyai, pergi jenguk nany. Kiranya kali terakhir laa jumpa dia sebelum bergelar isteri hehehe…Tapi we all tak tunggu sampai akad nikah takut Ashman ngantuk and meragam. On the way balik hotel sempat singgah makan Ipoh char kuew teow hehe…

The next morning bawak Ashman pergi jogging kat padang polo. Ramai tul rakyat ipoh berjogging – mengamalkan cara hidup sihat kan. Lepas tu balik hotel, bersiap and check out. We all round bandar Ipoh carik the the Democracy Tree, which commemorates the March 3rd event. Tak susah nak carik pokoknya sebab ramai betul orang berkumpul kat situ, apa lagik kitorang satu family join laa sekalik hehehe…

Around 1 pm, we arrived at Dewan Taman Meru to attend Nany’s wedding. Kitorang sampai just in time – pengantin pun baru sampai time tu. Bagus betul pengantin punctual. Nany nampak very pretty + happy, I’m really happy for her. Dewan tu walapun ramai orang tak panas so takde laa risau Ashman nak meragam ke ape. Boley makan dengan tenang. The food is delicious, hubby paling suka tengok ayam panggang hehe…Selamat Pengantin Baru buat Nany & Haizad. Enjoy the new journey together!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s