Discover Borneo: Day 4 (pm) – Journey to Sepilok, Sandakan

After we left Seaventures, we went through a whole set of new adventure to reach Sepilok hence I have to separate the day 4 journey to 2 entries. As told earlier, we have outlined our itenary with husna and angah while waiting for the countdown to New Year 2008. Everything has to go according to the itenary or else the next day will be a mess (i.e we might miss flight, miss boat, etc). This is due to constraint in terms of financing and time. If we are at the luxury to have 2-3 weeks holidays, there will not be a problem to adjust the itenary here and there. Usually mat salleh will do that as they spend usually almost 1 month at Borneo itself.

Anyway, the only thing we did not book/plan is for the following journey – bus from Semporna to Sepilok. It is absolutely a gamble in our part. Thus went we arrive in Semporna, we quickly look for buses. The express bus already depart in the morning, so that’s not an option. So Amran, the Seaventures guy brought us to bus mini station where they has bus mini to Lahad Datu. We wanted to charter the whole van to send us direct to Sepilok but that will cost us RM350. So above budget, so not an option! (driver tu charge mahal coz die kena antar pergi and balik maybe tak dapat penumpang).

Tapi abg2 driver tu still pujuk2 we all utk charter van, ckp nanti gelap susah, etc etc. We have to explain kitorang bukannya taknak cuma ongkos nya enggak cukup. Agak lama discuss last last decide nak naik je van lompat2. Memula naik van ke Lahad Datu then carik plak yg ke Sandakan. Van cost us RM18/each. (Diorang panggil bas mini tapi rupa fizikalnya adalah van). We prayed hard to arrive Lahad Datu before dark coz the last bus to leave Lahad Datu to Sandakan is at 6pm (Sepilok is before Sandakan). Kalau terlepas yg tu mmg naya….

Singgah plak isi minyak +isi angin, coz time of the essence bila berenti sket terus teras pressure. Luckily lepas tu van tu bawak laju giler. Passed by a school named S.K. Bubul, very cute name. Tengah van tu merempit, bunyi tayar meletup. Wow…this was the 2nd time tayar pancit in our adventure (the last time masa kat Kudat). Nasib baik ada tayar spare. Benda2 camnie laa merisaukan aku takut stranded kat Lahad Datu. Lepas sambung journey, hujan laa plak dan yg kelakarnya kitorang yg duduk kat belakang nie especially Along kena tempias2 hujan. Van bocor rupanya! Mmg mcm Amazing Race tul la:).

Sampai Lahad Datu still hujan lebat. Risau giler coz kalau kitorang ambik bus direct ke Sandakan, kena jalan kaki masuk ke dalam utk masuk ke Sepilok. So driver van tolong carikkan taxi sapu. Ada yg okay nak hantar tapi mintak RM200/van. Nego punya nego dapat RM150. Kitorang akhirnya agree je sebab azan maghrib pun dah berkumandang (dah pukul 630pm) dan rasanya tak sanggup nak menapak 2km kalau dlm keadaan hujan+gelap+bwk beg berat.

Sebelum gerak, pergi buang air beramai ramai kat kedai makan. Bagus betul kat sini kedai makan mesti ada toilet yg bersih. Angah nampak KFC but we managed to astray her hehe…Lepas tu me pergi Maybank nak draw duit and ajak angah teman. Tanya pak guard kat mana ATM dia tak jawab. So unfriendly! Seb baik ada orang awam dengar, die tolong tunjukkan. Angah pun sibuk nak draw gak, alih alih…kad angah kena telan pulak!!! Ya Allah, mcm mcm jadi harinie. NCR ATM tu restart mcm Windows PC and terus tulis ‘out of service’. Sabor jer.

Terpaksa laa kitorang pergi buat muka kesian kat pak guard yg kerek tadi. Dia kata kena amik esok tapi kitorang beg laa kata nak kena pi Sandakan kejap lagik. Luckily die pergi panggil orang dalam bank (bank dah tutup tapi ada pekerja lagik dlm tu). Sorang kakak keluar, bile dah explain2 die kate tunggu kejap. Pastu ada officer handsome plak keluar, buat laa muka kesian lagik and explain lagik. Dia kata tunggu 5 minit. Lepas 5 minit, abg handsome keluar with Munie’s card. Yeayyy!!! Thanks to Maybank officer Lahad Datu!

Pastu terus gerak ke Sepilok. Driver tu nama Kadir, asal dari Sandakan tapi dah 20 thn duduk Lahad Datu. Wahhh yg nie bawak lagi laju dari van tadi, 120km/hr. Tapi dia familiar dgn jalan kat situ so okay la. Busy gak jalan tu walaupun dah malam coz tu Jalan utama Sandakan-Tawau and Sandakan-KK. Tapi kesian jalan gelap gelita takde lampu jalan. Bila dah nak sampai Sepilok, ada accident lori panjang with a few cars. Penyek siot kereta Kelisa tu.

2km dari jalan besar tu mmg confirm gelap giler. Nasib baik siot tak naik bas biasa. Takut siot nak jalan dlm gelap. Dahlah torchlite ada 2 je, orang ada 6 hehehe…Wise decision.

Anyway, kitorang selamat sampai kat Sepilok Jungle Resort. Sewa bilik simple je sbb mmg semata mata nak tido je, esok terus nak blah ke Sepilok Orang Utan plak. Rapat2 kan katil and susun tempat tidur. Husna kena tidur atas tilam, ala2 Rorizan laa hehehe…(kalau tak kena masuk bubuh adat plak kweng kweng).

Due to confine space, semua orang kena solat atas katil masing2 except hubby decline coz die takut tertido atas katil terus haha. So die solat kat hujung bilik beralaskan my blanket tapi tetiba tergelak plak coz ternampak ‘wonderwoman’ kat my blanket hehe…Me, munie and hubby lapar giler so pergi carik makanan kat cafe. Kitorang membayangkan mee goreng tapi malangnya cafe dah tutup so dapat beli roti buku je. Tapi roti buku pun sedap beb…hehe..

Lepas ketawa terkekek kekek dgn munie mengenangkan journey kitorang haritu, akhirnya tertido gak dgn nyenyaknya sambil peluk hubby…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s