Discover Borneo: Day 3 – To the Ocean Deep

Terjaga dalam bas pukul 4 pagi. Along kata dah nak sampai. Alhamdulilah, the bus was not so bad. Although kepala terhantuk2 kat cermin sebab bas bawak laju gila mcm kat litar Sepang (I wanted to change place with abang tapi die pulak ada alasan nak duduk kat aisle coz kaki panjang). So I have to cope with the frequent head banging on the window. Then pinggang sakit laa sket sbb duduk selama 9 jam kan. Still, I’m glad there’s no dangdut songs on the radio as experienced by Angah & Along during their last trip.

Sampai pekan, terus gerak ke masjid. Baru nak azan waktu tu. Tempat pompuan kunci jadi terpaksa lepak tempat lelaki belah belakang. Rasa nak buang air sesangat, tapi terpaksa simpan niat bila tengok toilet kotor. Ramai gak orang dtg solat subuh kat situ. After prayer, aku terus lelap mata dengan nyenyaknya hingga dibuai mimpi (I actually dreamt about the coming bowling tournament).

My dream was disturbed by hubby, sibuk die nak carik berus gigi. He went out with Along, buat ape lagik..ambik gambar la. And me and Angah as usual, tido…hehe:)

Pukul 7am baru hubby dtg kejut for breakfast. Bangun, cuci muka seadanya, kemas barang, ckp terima kasih kat abg yg jaga masjid tu dan terus gerak. Lalu kat area morning market. Best market die sayur besar2, kalau naik direct flight dari Semporna boley la belikan utk mama. Breakfast kat normal kopitiam, bantai nasik lemak 2 pinggan. Abis licin termasuk la kacang huserz yg makan hehe:). Except for Along die minum air suam aje for breakfast! diet siot. Tapi tokeh tu charge nasik lemak mahal tau. RM2 sebungkus, mesti sebab die tau we all tourists.

Lepas tu gerak ke jetty PST coz last year they all naik kat situ. Tengok2 silap jetty, huserz siap kena sound lagik ngan orang PST tu, very rude! Last2 jumpa gak orang Seaventures, naik bot and gerak ke Seaventures Rig! Yeayyy!!! Excited la sbb boat laju giler. Racing dengan satu lagi bot yg memuatkan mat saleh. Mat saleh semua pakai life jacket, we all aje yg tak (mcm laa terer swim!).

Tengah2 racing, minyak habis hehehe..Hubby dgn excited nyer tgk macamana diorang isi minyak bot. *duhh*. Sampai2 Seaventures Rig, kitorang disambut dengan welcome drinks. Pastu naik atas letak barang. Angah ada taklimat ngan dive master. Hubby and the rest pulak siap pergi berenang bawah rig tu, kata diorang byk giler ikan. Me? I was sleeping soundly in the room. Sejuk and best giler tidur! As usual siap mimpi, kali nie mimpi Along & Husna plak hahaha.

Luper plak nak cerita. Seaventures nie kat tengah2 laut near Mabul island. Asalnya dia platform/rig or whatever laa nama technical nyer, but then bila dah tak guna tokeh die pindahkan rig tu ke tempat sekarang nie la utk tujuan tourism. Ada 4-5 tingkat, bilik2 die kecik je tapi very comfortable dan yg paling best angin nyaman sepoi sepoi bahasa almaklum dok tengah laut. You guys can check the Seaventures website for more info: http://seaventuresdive.com/

Lepas diorang mandi manda kat bawah rig tu and I had my beautiful sleep, we had a delicious chicken curry and fish taucu for lunch. Then we all pergi Kapalai island for snorkeling and Angah for diving. It was my first time snorkeling. Aku nie jangan kate swimming, floating pun tak reti hence my big fear to deep water Allah saja yang tahu. Kalau diikutkan aku taknak dtg pun tempat nie tapi atas pujukan angah & husna di malam tahun baru tempoh hari;), aku agree la.

Anyway, I was damn scared bila kena terjun dari boat. My fear jadik mkn membuak buak bila dah terjun! Coz ombak besar siot and aku terus panic! Air masin giler!!! Pastu zip life jacket siap terbukak lagik and tak dpt pun nak gerak2 coz arus kind of bringing me to under the boat. Let alone nak move the fin ala ala mermaid. Thank God hubby (it was his first time, too) and Along helped me tremendously.

After they tolong kemaskan balik ikatan my jacket, Along persuaded me to look under the water. Hence I did. Oh wow… It was so serene down there, it’s like 2 different worlds. Terkejut giler sebenarnya aku. Wah…really really tak sangka. I saw amongst others fish in rainbow color and a very bright blue fish the size of 50 cents coin busying looking for food.

So to all those out there yg takut nak snorkeling, no need to worry. It’s really amazing and not that hard to do. You just need a spoon of courage and 2 obedient helpers:) Thanks hubby and Along for helping me!

Lepas 1 hour snorkeling, balik rig and minum. Pastu pergi Mabul island plak. We went around 5pm, the timing was right since the villagers were out for their recreation activities. The adorable kids as young as 2 years old were swimming. Diorang punya rambut agak blonde, angah kata sebab mandi air laut + cahaya matahari. Some kids were playing getah and guli (actually that was my first time tengok orang main guli..haha) while adults were playing volleyball and basketball.

Later, Hubby and Angah pun terjun sama mandi kat jetty. I just realised hubby really love swimming, we should go swim more often. Btw, according to the villagers, there’s a cheap backpacker lodge at Mabul called Uncle Chang Longhouse, you can try googled it on the net.

I really love Mabul. It such a peaceful place, so much different from the hectic city life. Check out some of the adorable kids’ pictures captured by Along at our fotopages:-
http://ijannina.fotopages.com

Next: Day 4 – Sipadan, the untouched Island

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s