Discover Borneo: Day 1 – The Tip Of Borneo

We went for a long holiday at the land of Borneo during the CNY. There were 6 of us; me, jijan, along (fikri), angah (munie), husna (along’s girlfriend) and amin (husna’s brother). We plan to backpack to almost all districts in Sabah for 9 days.

Day 1:

Woke up in the very early morning, around 3.00am. Luckily all the bags are packed. Mandi and call a cab to send us to KL Sentral. Baru sampai depan RISDA, hubby mintak driver cab patah balik coz he forgot his sweater;).

At 4am, we arrive KL Sentral and took a bus to LCCT. Bas banyak giler, pilih saja yg mana satu nak. Price is RM8/person. Met munie at LCCT as she just arrived from Bali last nite. (gile budak nie travel aje kerjanya hehe). Naik Airbus with a very comfortable leather seat. So hungry on the flight so order nasik lemak for RM8. Biasa je laa sedap lagik nasik lemak kat Ampang Jaya:).

Sampai airport AirAsia K.K on time, Husna and Amin were already there. They all sewa 2 kereta kancil, jadi kami dibahagikan kepada 2 group. Well, mestilaa Along kena join keluarga Husna hehe…Singgah Wisma Sabah dulu utk byr several things for the trip. Angah sempat mkn KFC gak coz she was hungry (you will find later that she is always hungry especially bila nampak KFC haha…).

Perjalanan jauh gak lebey kurang mcm KL-Ipoh. About 200KM. On d way you will pass by Kota Belud and Kota Marudu. Siap nampak biawak and horses lagik on d way. Jalan berbukit bukau jadik sape yg tak mahir bawak kereta manual (mcm aku) baik la tak payah bawak nnt mengundur plak mcm kereta depan hehe…

Anyway, around tengahari sampai kat Kg. Bavanggazo utk tengok rumah panjang orang rungus. Rungus nie salah satu sub-kaum dlm kumpulan kadazandusun (kalau tak silap). Dlm bahasa Rungus, rumah panjang dipanggil “binatang”. Coincidence ke? 1st time sebenarnya masuk rumah panjang. Hubby ada gak teringin nak tido situ (boley kalau nak mmg ada tourist yg tido), cuma aku laa yg mcm tak sure boley ke tido tpt mcm tu hehe…

There are a few sections in the longhouse. Each family ada bilik masing2, and there is a common area for ppl to lepak2. There’s one area called “Pinapakan”, tempat utk memuja. Then there’s this interesting platform called “Rorizan”, bilik tidur paling tinggi atas rumah panjang tu khas utk gadis paling cantik di situ. Kecantikan dipilih berdasarkan persetujuan ramai, gadis tu akan tido situ dari umur 12 tahun sampailaa dia kawin kelak. (maybe utk elak dari kena kacau?). Ada gak bubu besar giler dipanggil “Bubuh Adat”. Mana mana pasangan yg kantoi sumbang mahram akan dimasukkan dlm nie dan dicampak ke sungai/laut. Seriously!

Lepas posing2, sambung perjalanan ke Simpang Mengayau plak. Panas siott time tu seb baik tgh hepi2. Hubby said he was dehydrated though due to the hot weather. Dia kate pemandangan pun mcm dah tak cantik sbb cuaca panas hehe…

Jalan ke Simpang Mengayau tak berapa elok, taktau laa sebab ape. Patutnya pihak berkuasa kena laa tar jalan tu since it is one of the tourists attraction kan. Tgh kereta bergegar2 atas jln batu tu, minyak pulak fuel warning! damn! Mana nak carik minyak tempat mcm nie. Tapi gamble jer laa dah masuk halfway kan takkan nak patah balik.

At last sampai Pantai Kalampunian, pantai nie sepanjang Simpang Mengayau. Woww weee cantik giler. Breezing siot. Kalau nak dibandingkan dengan Port Dickson mmg mcm langit ngan bumi la…Sampai je, parking kereta and makan soto ayam dulu dengan air kelapa. Air kelapa die RM1.50 je. Syahdu je layan air kelapa sambil dgr bunyi ombak. Pastu continue jalan kaki pulak utk ke hujung tip of Borneo. (pertemuan laut sulu & laut china selatan).

Finally sampai gakat the tip of borneo! Air tengah pasang waktu tu jadik aku takut plak nak turun sampai hujung sbb ombak kuat giler (tak tau berenang laa katakan). Only hubby and amin yg turun. Mmg cantik giler laa rasa cam nak duduk situ je lelama. Kalau boley baring rasa nak baring je hehe…

After spending ample time there kena teruskan perjalanan ke pekan Kudat utk isi minyak. Risau giler takut stranded coz dah nak petang (Sabah kan kul 6 lebey dah gelap). Luckily nasib menyebelahi we all, sempat sampai pekan Kudat dan jumpa stesen minyak Shell, yeayyy!

Isi minyak penuh coz lepas nie nak gerak ke Kundasang plak. Tetiba perasan kereta lagik satu (keter Husna,Amin and Along) pancit pulak tayar. Maybe dah pancit dari tadi (kat jln berbatu2 tadi) tapi baru perasan. Seb baik ada tayar spare, bertungkus lumus laa tukar tayar kat stesen minyak Shell tu. Hubby as usual very peramah borak2 ngan pekerja Shell hehe…Pekerja situ terkejut dgr kitorang nak pusing satu Sabah. Almost all of them never been out of Kudat, imagine how rural that place is.

Lepas tukar tayar, teruskan perjalanan. Destinasi seterusnya: Kundasang. Around 4 jam gak laa perjalanan. Singgah kat Kota Belud utk makan malam. Seb baik Husna terer selok belok Sabah senang je carik jalan kalau kitorang 2 orang je travel sure sesat hehehe…Check out the pictures at our Fotopages via the following link–>http://ijannina.fotopages.com

Coming up: Day 2 – At the Mountain High

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s