An opposite gender as your roomate

I never thought of having a guy as my roommate. A few of my girlfriends experienced this during college*, and their stories did not encourage me to choose that path.  

Plus my own experience hanging out in guys’ dormitory does not support the idea of sharing a space with an opposite gender. For those who smokes, the whole room smell like smokes (including the clothes I wear whenever I was there), the kitchen utensils piling in the sink, all such things were under their beds including underwear, etc.

I am particular about privacy, space and territory. Hence it’s very important for me to choose my roommate. Back in college, I’m lucky to have roommates that were very understanding.

This year due to certain circumstances, I had to have a guy as a roommate. I was nervous that extra burden of cleaning the house and running the chores will fall on me. To make it worse, I’m not well-trained in house-work and never intend to do it on daily basis.

However, my assumption is wrong. Not all guys will mess your house. My roommate now loves doing housework. He does laundry and clean the house and I can happily cook. I’m so lucky to get such a hardworking guy as my roommate!

 *in U.S, roommate also could means housemate

azam 2006?

Sejak raya hari tu, ada sahaja xtvt makan makan setiap minggu. Walaupun raya dah habis, jemputan tak putus2 sebab bersambung pulak dgn christmas parties dan kenduri2 kahwin. Almaklum lah dah cuti sekolah. Terima kasih buat mereka yg menjemput, semoga sentiasa dilimpahkan rezeki dari-Nya.

Tak lama lagik pulak dah nak new year. Apa azam thn baru? Kalau nak ikut bln islam baru nak start azam pun, dah tak lama lagik dah maal hijrah kan (cuti panjang beb time tu). Aku punya azam setiap tahun lebih kurang sama. Cuma bila time pahatkan azam tu dlm otak, kira cam refresh blk laa…

Antara azam yg aku selalu listkan…

-tak mahu tinggal solat.
-tak mahu tinggal mengaji.
-tak mahu lupa family
-tak mahu lupa member
-tak mahu membazir
-nak success in career (nie dah tukar sket, dulu nak berjaya sbg student).

This year tambah satu lagik…
-nak jadik isteri solehah…hehe…

korang punyer azam lak camne?

streotype?

Aku tak suka kalau dengar org ckp benda2 mcm…

Biasalah lambat setengah jam, janji melayu

Biasalah slow, melayu punya kerja

Biasalah melayu, tunggu subsidi

Dan macam macam lagik stereotype melayu yg keluar. Kalau org bangsa lain ckp aku tak kisah, tapi nie bangsa melayu sendiri. Mcm tepuk tepung kena dekat muka sendiri lah nie.

Lepas tu, kalau yg ckp tu bangsa melayu yg terdiri daripada warga tua atau kurang terpelajar (orang kata yg lepak2 dekat kedai kopi) aku boleh maafkan lagik. Tapi kalau keluar dari mulut insan insan melayu terpelajar rasa tensen tul.

Kenapa stereotype ini kekal di minda even though dah pergi belajar tinggi tinggi sampai luar negara?

Patutnya org yang belajar jauh jauh nie berkobar kobar laa nak naikkan martabat bangsa, nak berdaya saing dgn bangsa bangsa lain. Patutnya dgn ilmu yg kita ada kita bersemangat utk mengejar kejayaan. Hari hari bunyi azan tu pun seru umat Islam menuju kejayaan kan.

Lagi satu aku tak faham bila ckp pasal perempuan/lelaki/rumahtangga.

Ada je streotype2 yg berbaur kuno seperti…..

Biasa lah dah kahwin, tak payah jaga badan

Biasa lah dah kahwin, isteri tak kasik keluar. Kena ikat.

Biasa laa awal2 kahwin rajin, dah lama lama nanti tengok la

Dan mcm mcm lagik la yg aku dgr sejak kahwin nie.

Bila dah ckp mcm nie, benda nie akan jadi doa. Patutnya kita doakan benda yg baik baik. Kalau dah jadi doa, akan berterusan laa streotype nie sampai ke generasi anak cucu kita. Aku harap org zaman sekarang (yg sepatutnya lebih moden) elakkan lah cakap perkara2 streotype yg macam nie. Terlalu mundur bunyinya.

Malu kita sebagai insan yg educated. Yg mendengar tu pun kalau boleh cuba cuba lah tegur dgn cara baik. Sbb ada jugak sesetengah individu yg rasa benda tu tak elok, tapi cuma berdiam diri. Kan sebenarnya lagik elok kita bincangkan benda2 yg lebih berilmiah…What do you think?