qada’ beraya

Hampir 2 minggu dah berhari raya. I’ve ate everything that I want. Mmg qada’ habis laa setelah 4 tahun berpuasa di rantau orang. Nasik beriyani, nasik dagang, lontong, rendang, lemang, dan segala macam kuih raya. Except dodol aku belum dpt mkn lagik (dkt tv asyik tunjuk macamana nak buat dodol, so teringin laa pulak..hehe)…

But anyway I think I’m done. Although I lose a few kgs time puasa, rasa rasanya macam dah gain weight blk dah nie. Unfortunately gain more than lose!! So kena pandai pandai sendiri laa diet kan. Karang baju tak muat pulak.. hehehe…

Okay, Selamat attend open house semua!!!

Also, Selamat Pengantin Baru & COngratulations buat kengkawan aku yg kawin weekend nie:-

-My Madison senior Chip
-My gerik buddy Amie
-My ATU friend Sare

Ramai pulak member naik pelamin sejak akhir akhir nie…Semoga berbahagia selamanya…🙂

Advertisements

Selamat Hari Raya 1425

Semua orang dlm mood raya. Even bebudak ofis yg bkn melayu nie pun dah dlm mood holiday. My house getting hectic already since my sister and her family dah dtg 2-3 hari lepas. With my niece around, mmg susah aku nak buat kerja lain sbb dia asik mengekor aku. Almaklumlah, aku nie kan makcu yg best…hehe…I don’t mind though. Bukannya hari hari yer tak…

Okay…sempena bulan Ramadhan yg mulia dan Syawal yg bakal menjelang, aku nak mintak maaf byk byk kalau ada terguris hati pembaca. Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua, Maaf Zahir & Batin.

Utk mereka yg berada di perantauan, jgn sedey sedey kay. Yg penting kita ada peluang menikmati keberkatan Ramadhan. Chewah chewah….tapi aku rasa mmg macam tu lah. Time kat overseas mmg terasa lebih syahdu dan menginsafi nikmat Allah S.W.T…boleh dikatakan priceless moment laa gak.

Teringat lak hari raya tahun lepas. My roommate masak meehoon goreng and some other hari raya dishes. A few of our good friends came over after sembahyang raya. Makan breakfast, and then kitorang tgk dvd – the 1st LOTR. Time tu extended version baru keluar, jadik semangat lah nak tengok. Lps tu kitorang mkn lunch, and tgk 2nd LOTR pulak. Lps tu dinner and tgk lagik the 3rd LOTR. Sedar sedar dah malam, licin 2 periuk meehoon. Itulah hari raya thn lepas…hehe…

Sempena hari raya nie jugak, aku nak ucapkan Happy Anniversary buat si dia. I know it’s kind of weird to have anniversary during this month. Orang patutnya beramal ibadat, ini bercintan cintun pulak, hehe…nak buat camne kan…

Well, it’s not the day where we actually declare we are each other boyfriend-girlfriend (we never did that), or the day where we say I love you for the first time (I can’t remember when is that) *sigh*. It’s actually the month where we gave each other hari raya card for the first time😉.

Indirectly, it’s the way of telling each other how we feel. Sebab aku tak pasti lah cinta monyet zaman sekarang macamana kan. Tapi kalau time aku sekolah dulu, if you never talk to this gal/guy (means tak rapat lah kan dkt sekolah), tapi tetiba kasik kad raya…ada makna lah tu…(bak kata P.Ramlee). hehe….

And subsequently after the hari raya card, we began to call each other for the first time. I still remember I will wait patiently until the clock struck 9.40pm to call him, sbb dia pergi tarawih kan before that.

And he called me malam raya from a public phone, so boleh dengar bunyi latar belakang ~ takbir raya berkumandang… nostalgic gitu… that was during Ramadhan 1415:).
Happy Anniversary Sayang!

Okay, Selamat Hari Raya 1425 semua.

P.S: Byk lagik nostalgic ramadhan moments, tapi tu tunggu thn depan laa pulak ek!

REPLACE?

Hari tu tgk Shark Tales. Mcm kurang best je. Aku rasa sbb muka fish tu mcm muka orang, especially si Will Smith. Aku rasa lagik best mcm dlm Nemo, muka fish original. My niece pun mula2 tu mcm tak minat je nak tgk cerita tu. Bila shark dah keluar baru dia suka. Anyway, not bad jugaklah. Byk jugak lah part yg kelakar.

Lps tu tgk Taekukgi. Mak aihhh…best bangat ceritanya. Sape sape minat cerita perang mcm Saving Private Ryan dan minat cerita korea, wajib tengok cerita nie. Pelakon dia the 2nd hero dlm Autumn in My Heart tu (Won Bin). Tapi dlm tu dia tak cute sgt sbb tgh perang kan🙂. Mmg best lah cerita nie. Kalau tak nangis (mcm ada sesetengah orang tu) hehe…still rasa mcm nak nangis laa…

Tempoh hari aku attend seminar. Mcm malas sket nak pergi tapi memikirkan boley jugak take a break daripada kerja, aku pun pergi lah. Biasa lah kan, time seminar2 nie boley berkenalan dgn participant2 lain. So waktu aku nak save no telefon one of them in the hp, memory full lah pulak.

Aku pun scroll lah nama nama yg ada so that boleh replace. Biasa lah kan kita nie semua nama save, lps tu tak pernah call/sms pun. Scroll punya scroll, sampai lah dkt satu nama :- bahok. Time tu tiba tiba rasa mcm nak nangis je. I did not realize I still have his number. Allahyarham meninggal beberapa hari sebelum Ramadhan. Dia terjatuh dari bangunan 2 tingkat time tgh kerja.

I still remember him vividly since hari tu baru je jumpa time USM graduation. He was so happy and ambitious; he had his career plan all work out. Everyone likes him. My boyfriend cakap, let say kalau ada orang ajak keluar minum, mesti orang akan tanya bahok pergi ke tak. Kalau dia pergi, baru lah ramai pengikut yg nak pergi.
One day he’s so alive, and suddenly he’s gone. Al Fatihah buat allahyarham dan semua yg telah meninggalkan kita…It reminds me how death is so near to us, a fact that can be easily forgotten due to our “busy” lives.

Dan bila hp aku prompt question REPLACE? , I press OK even though a part of me kind of doesn’t want to. Semoga dia ditempatkan di kalangan mereka yg beramal soleh…Amin…