Seketul keju dan sehelai tuala

Aku teringat ada satu hari tu aku jln kaki turun LRT dkt stesen Plaza Rakyat (Puduraya). Keluar dari pintu LRT, aku tersedar mamat dekat depan aku tu bawak keluar byk syiling dari poket dia.

Rupa rupanya kan, dkt situ kan byk peminta sedekah. Jadi mamat tu akan letak duit at each one all along the way. Baik sungguh dia. Iyalah walaupun kita tak kaya kan, apa salahnya derma seringgit mahupun 20 sen utk diorang.

Walaupun sikit, mungkin boleh membantu mereka. Tapi kita termasuk lah aku selalunya jalan punyalah laju (sbb kononnya busy sgt dgn kehidupan harian)sampaikan dah tak nampak peminta sedekah. < tak dah kita yg islam umat sebagai tanggungjawab tapi nampak, mmg>.

Ada jugak yg kata, “ala..diorang tu boleh kerja. Saje jer tipu atau malas.” Tapi sebenarnya kalau dia tipu tu antara dia dgn Allah la kan. Tanggungjawab kita sama sama berkongsi rezeki yg Allah pinjamkan utk kita..InsyaAllah…

Aku teringat mamat LRT tu sbb ada member forward emel berkaitan dgn sedekah kat bawah nie. Very interesting:-

Rakaman ini dipetik dari program Motivasi Pagi -TV 3 (6.30 pagi)oleh Ustazah Noorbayah Mahmood. Di susun oleh seorang sahabat kita.

Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat.

Lalu Rasulullah menegurnya.

“Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?”

Lalu gadis malang inipun menceritakan hal yang berlaku padanya :-

“Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini.” Balas gadis tadi.

“Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku.”

Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut.“Aku
bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka. Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata.”
Gadis itu berhenti seketika menahan sebak.

“Kemudian kulihat ditangan kirinya ada seketul keju dan ditangan kanannya ada sehelai tuala kecil. Beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar tubuhnya.

Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?

Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil. Hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lainnya hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi. Ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal. Lalu aku bertanya kepada ayahku. “Wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menanggung azab di neraka. Tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan di dunia kulihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama?”

Lalu dijawab oleh ayahnya. Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh Allah SWT dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika di dunia.

Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka. Belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur.

Seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau ya Rasulullah. Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi.

Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk dari Allah SWT. Jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat islam. Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh.

Rasulullah lantas berkata, “Wahai anakku, pulanglah. Banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu.Mudah-mudahan segala dosanya terampun. INSYALLAH”

*Source: Shahida (email).

durian oh durian

Semalam nak update tapi busy pulak. Kena tolong manager buat annual report. Mula mula tu dia suruh buat a few charts. Tapi bila dah siap, dia tambah2 lagik kerja lain. Kengkononnya dia kata sbb aku terer Excel baik kasik aku buat. Leceh sungguh. Buat kerja cepat pun salah, lambat pun salah.

Tengah2 buat chart tu, teringat pulak dkt Margie, my actuarial lecturer. She’s the one who really inspire us in facing the real world. I’m really glad I had her as one of the lecturer.

Well, the weekend was really really great. First sekali, mestilah sbb si dia datang KL;). He really surprised me by bringing 5 durians! Haha…

Dulu dulu aku makan sikit je durian. Tapi bila dah rasa yg kaw kaw punya (D24 kot) from Ipoh, wah wah…best gila! Bak kata my sis macam mkn aiskrem..hehe…So I keep on bragging him of how good the Ipoh durian was.

And surprise surprise! Last Saturday he really brought me durians all the way from Ipoh. Naik bas, and then naik LRT dari Plaza Rakyat sampai lah Ampang. Since he wanted to surprise me, he walked all the way from LRT to my house carrying those 5 biji durians. Ada lah dlm 20 minit jalan kaki. I don’t think other ppl would do that for me. Dah lah dia kate org dlm LRT tu siap tutup hidung lagik. (not sure it’s legal or not to bring durian in LRT..haha). That’s why I love him so muchhh, thanx honey! (kind of like ‘sanggup merentasi lautan api’ in a modern world..hahaha…)

Next good thing:- Man U rules the day! Haha.. It’s kind of an intense weekend for all the fans (it’s so ironic that we were all so intense in Malaysia since the game was thousands mile away). I myself pretty nervous with all the excessive ads by The Star and stories of how Gunners are unbeaten. But yeah…if Gunners are unbeaten, and the only one team that can beat them is Man U…haha..the fact say itself (no offense Gunners fans, I’m just over-excited!).

Okay, byk lagik benda nak cerita tapi dah kena start kerja. Enjoy the rest of the Ramadhan month. Best kan bila syaitan semua kena ikat. But it also means that kalau kita buat jahat tu mmg kita sendiri lah yg devil ek. Take care!

selamat sahur!

Sejak aku kecik lagik, mmg aku lah yg paling malas nak bgn sahur dekat rumah. Dah lah susah nak bgn, mengadap makanan pun macam nak tak nak je. Bukan aku sengaja, tapi mmg takde mood. Jealous kekadang bila tgk family aku yg lain boleh makan sampai 3 pinggan.

Ingatkan bila dah besar nie, takde lah jadik mcm tu dah. But some things never change I guess. Aku still mkn nasik sesenduk je. Kalau ade 3-4 jenis lauk, satu je lah pun yg aku sentuh. Lepas tu bila dah siang hari nie, menyesal lah pulak sahur tak mkn byk byk. hehehe…padan muka aku. Agaknya sebab kat asrama dulu aku tak pernah pergi sahur kot. Makin menjadik jadik lah my “grumpy morning mood”.

Aku mmg respek kat mak aku. Bangun pagi2 siapkan sahur utk family. Dari dulu sampai sekarang, mmg tak pernah dia terlupa nak bangun. Dan disebabkan ada anak dia yg mengada ngada mcm aku, kengkadang dia siap masak nasik lemak or nasik goreng so that aku berselera sket nak makan. ( yup, kalau nasik lemak, insyaAllah boley mkn 2 pinggan…hehe…).

Boleh dikatakan hampir seumur hidupnya lah dia bgn awal setiap bln ramadhan. Iyalah, dulu masakkan utk adik adik since dia ada byk adik adik kecik, lps tu husband and anak anak, sekarang nie cucu pulak. Mmg ibu mithali.

Aku yg melihat rasa macam tak mampu je nak buat semua tu. Nak bangun utk diri sendiri pun dah liat. Macamana nak bgn masak untuk suami nanti. Ugghhhh……tak bestnya melangkah ke alam dewasa…

Aku and member2 sekarang nie ramai yg sedang mengalami post-graduate syndrome. Kitorang mostly baru 4-5 bulan kerja. So sekarang nie, semua sibuk mengeluh. Nak berhenti kerja lah, nak jadik cikgu, rindu universiti, tak suka kerja 9 to 5, susah nak ponteng bkn macam zaman sekolah dulu, etc.

Nak buat macamana kan. Kena telan saja lah realiti hidup yg usia dah nak masuk suku abad. Ada hati nak jadik remaja riang ria lagik tu….huhu…

Selamat Bersahur!

JAC – our first Malaysian Idol!

Yes!! At last JAC become the first Malaysian Idol!!! Yup, me and my boyfriend were among those Jacians who support her from the beginning. We became more fanatic when some people said it’s not fair for her to compete since she has a lot of experience singing in clubs and had released an album. Dunno why some people are making a big deal about that.

I think it’s clear that anyone can produce his or her own albums. You just rent a studio, record your songs, and put it in cassettes and CDs. Obviously it’s very different with being sign by a recording company. Diorang kata Indonesian Idol siap ada 17 album sendiri lagik ha. Takde orang kecoh pun.

I’m glad at the press conference that nite Izham, the 8TV COO (in the early time I knew him as the Positive Tone’s boss) made it clear. He said these are the kind of people they were looking for~ those who have talent and trying to sell it; nevertheless have no chance to be sign by a recording company.

Have to admit that we were all worried when they were saying Dina has the whole Johor including the royal family supporting her. This made us vote Jac even more! Aku siap campaign lagik dkt bebudak ofis nie. Yg tak pernah tgk MI pun diheret sama. Hehehe…

Nasib baik dah tgh tgh bulan. Kalau lah MI buat time aku baru dpt gaji, mesti aku top up habis habisan untuk vote..hehe…(let’s not tell this to 8TV, or else next year they will do the final on the salary day!)

Clearly after the battle nite last Friday, it proved that Jac’s much better than Dina. She sang all three songs beautifully…I really like her own rendition of Tunggu Sekejap. Just like Paul Moss said, she’s good in articulating the melody and lyrics her own way.

Other than MI, me and my honey spend our weekend eat and eat some more (our diet program kind of aborted until after raya;), and watch Bourne Supremacy. He wanted to watch Police Story but I convinced him that the Bourne is good even though actually I’m not even sure of it (kind of relying solely on Matt Damon), nasib baik dia kate best. Hehe…

This time I have less 3 hours to spend with my honey since as the Perak faithful supporter, he has to be at Bkt Jalil for the FA Final. And even though I love football, I’m not a Perak supporter thus it’s best not to nag along or else I’ll be blaming him for not paying attention to me.

So I just send him at the LRT instead. You know..it’s weird that after all these times, I still feel sad everytime he left. We’ve been in a long distance relationship for quite a while now, but it still hurts. Guess that’s one of the reasons our feelings for each other blossoms even more.

This does not mean I want to be around him 24/7 (not yet…), but it feels like time never seems enough whenever we are together…“Tunggu sekejap wahai kasih, kerana hujan masih renyai… Tunggu sekejap, dalam pelukan asmaraku…”

saying goodbye to my cassettes collection

This morning I have to have coffee walaupun tak mengantuk. Can’t resist it. I’m addicted. Why this happened to me when Ramadhan approaching…sabar jer laa…

I’m thinking to clean up my stuff at home…? Ada lagik 3 kotak barang dari US aku belum kemas. Well, setiap minggu aku ckp nak kemas, tapi tak pernah jadik kenyataan pun. Okay, let set a dateline. I’ll clean my stuff by the new year. Sounds good? 😉

Bukannya aku taknak upload brg2 dlm kotak tu, tapi takde tempat nak upload. Which means I have to clear up brg2 dalam almari aku dulu. I’m a kind of person that keeps almost everything. Kengkonon semuanya sentimental value lah…

Mostly semua buku dan nota aku simpan (at least all the subjects that I like). Semua surat aku simpan. Surat boyfriend lah, abg /adik angkat lah, hinggakan surat2 member aku conteng time kelas/prep pun aku simpan. Bila tgh kemas kemas tu rasa mcm nak buang, tapi rasa sayang, terus tak jadik buang. School memories can be really precious one day you know…

Lepas tu ditambah pulak ayah aku jenis yg suka amik gambar. Alkisahnya terhimpunlah berpuluh puluh album gambar sejak lahir sampai lah sekarang.

So, apa yg aku nak buang? Susah betul nak decide. Nak beli almari baru, rasa mcm tak berbaloi. Plus takde space pun.

I was thinking to throw my cassettes collection sbb mmg dah berkurun tak dgr cassette; since my music life revolves only around cds and mp3s nowadays. I do have a huge collection, sejak zaman KRU lagik ( I think that was the first cassette I ever bought with my own money).

Patut ke aku buang? Hmmm…banyak yg mmg aku dah tak kisah nak buang, dah lebih 2 thn tak dgr lagikpun. But some of them aku still rasa sayang walaupun dah tak dgr..mcm my old favorite band BSB which I have all their albums. Camne ek? Buang ker tak buang? Buang je lah kan…Time to say goodbye to all my cassettes…huhuhu….

Okay guys…I’m going jogging at KLCC. It’s such a great place to jog, but they should have lockers available for joggers there. See ya!

Al-Fatihah…

Ngantuk gila aku. Puasa pulak tu hari nie. Tak dapek nak minum Nescafe. Bulan ramadhan dah dekat. I have to try sustaining myself from get addicted to caffeine again. But the smell of coffee…..ugghhh…..how nice.

My trip to Singapore considered a success. At least 80%. The hard part is coming back to the office and reporting what I’ve did there. Well, I’ll try my best. But hopefully they don’t ask me today. Mmg mengantuk sangat hari nie…rasa mcm nak tido je…huhuhu…

Last Thursday masa dkt Singapore my friend called to inform that our friend’s dad passed away. He went for operation in Australia but it was unsuccessful. Al-fatihah utk allahyarham, semoga dia ditempatkan di kalangan mereka yg beriman….Amin…

It came as quite quite a shock to us sbb ayah dia still quite young. I don’t even know he’s sick. Looks like I have to get in touch more often with my friends.

Dia sekarang tgh busy dkt Australia menguruskan jenazah. He’s the eldest, so automatically he’ll be the one who’s handling things there I suppose. We were really close back in high school time; I should go and see him bila dia dah blk nanti. Hopefully he’s okay.

Well, other than my urge for caffeine, I’m excited for this coming Ramadhan. Dah lama berpuasa di negeri orang beb….sempena bulan best nie, aku tujukan lagu Ramadhan nyanyian Raihan & Man Bai tu utk semua……lagu paling evergreen selama aku berpuasa di negara orang. Take care all.