make sure passport’s validation b4 travelling!

It’s MONDAY…like a normal Monday, I was so lazy to start my day. Woke up lazily, got ready lazily, coming to work lazily, and made my coffee lazily in the office pantry. But then while making my coffee, my mom called. She asked about my passport expiry date. I’m confident it will expire end of this year. Then she said something like “You can’t go to Singapore tomorrow. The passport has to be valid for 6 months!”.

And me calm as usual saying “Are you sure, even to Singapore?” But then later I ask some of my colleagues, and called the Singapore Embassy. It’s true! OMG!!!. Now what? I’m flying tomorrow. Damn it. They say I can take the risk and just go, or the other choice is to go to renew my passport now.

Aha…even I’m a risk taker, I’m not going to take a risk at a foreign country, especially when I’m alone. I could be stuck at the airport like Tom Hanks in that The Terminal movie. Unlike him, I don’t think I can survive. Hahaha…

They said it takes 3 days to get a new one. But then someone said that for special circumstances you can get it done by one day. So aku pun bawak laa surat dari boss ckp kena attend business trip tomorrow, bla bla, etc. My mom tolong hantarkan my old passport at the office and drop me at komples wilayah. Tanya dkt kaunter tu, dia ckp sehari boleh siap since my old passport jenis yg ade chip. Alhamdulilah…Esok pagi boleh pergi pick up. Mintak mintak takde problem esok. Pray for me.

Thanx to my mom yg remindkan aku pasal benda nie. Kalau lah die dkt UK lagik time nie, dah stranded lah aku agaknya dkt airport. And thanx to our new PM, they said he’s the one who make sure the immigration speed up their passport processing. 2 jam je aku terpacak dkt kompleks wilayah tu. Takde lah lama sangat compare dgn zaman dulu.

Dari imigresen, aku balik ofis jln kaki sebab dekat je (Nasib baik dekat!). Sabor jer lah kan… pengajaran utk semua ~ make sure passport is valid for at least 6 months kalau nak keluar negara.

Other than that, everything is splendid. Yesterday’s event went really well. Everyone seems happy + tired + satisfied. Terima kasih byk byk utk semua yg bergotong royong menolong. And now officially we are one step further in our relationship:). We’ll see how that goes!

Advertisements

tetamu dari jauh datang…

Hari nie banyak kerja pulak. Sebabnya ada manager dari Singapore datang, so sibuk menolong dia sepanjang hari. Tadi baru dia blk naik flight pukul 5, boleh lah aku rileks sekejap + tulis dlm manjalara nie.

Ckp pasal Kota Singa, mungkin next week aku kena pergi sana lagik utk advance training for our company software. Sebenarnya budak lain yg kena pergi. Sebabnya software tu aku baru jer belajar guna. Nak advance training ape ke benda nya…tapi si A busy lah, si B busy lah…last last aku yg kena. Kononnya aku lah yg paling tak busy dkt ofis nie (mmg pun). Hehehe…takpe lah….Hopefully I’ll enjoy the trip.

Weekend nie kengkononnya ada bermacam plan. Akak aku baru abis exam MIA hari nie. She’ll be coming over tonite. Isetan pulak start sales hari nie!!! Gaji baru masuk semalam!! Wah wahh……apa lagik…(but I will sustain myself from going overboard ~ membazir itu amalan syaitan…kan kan…).

One easy way to control my spending habit : hari pertama masuk gaji terus kasik my mom and the rest masuk ASB. Sbb ASB takde atm machine kan…kalau tak tgh jln2 dkt shopping mall tangan gatal je nak pergi draw duit. Hehehe…

Selalunya kalau 1st day masuk gaji, bebudak ofis nie pun joli lah sekejap. Pergi makan tempat best2. Semalam pergi The Beach. Arinie pergi Bierkeller. Tapi the first week je lah. The rest of the month, makan sempoi je. Diorang nie lagik la kan, bayar loan rumah, loan kereta..adoii.. banyaknya tanggungjawab bila dah berkeluarga ek…Well, bersyukur lah kita dgn rezeki yg ada kan…

Mama sibuk kemas rumah sebab ahad nie ada tetamu jauh nak datang🙂. Semoga segalanya berjalan dengan sempurna. InsyaAllah….

Panadol as pain killer

Yesterday my headache continues until late afternoon. I hesitated to take panadol, since I believe the more we take pain killer, the more your body relies on drugs to combat pain. You know what, I have an email regarding this issue. I’ll copy paste it below rather than reading me babbling about medical topics.

Anyway, because of my headache, I decided to leave the office sharp at 5.05pm. You know, some people will look at you when you leave sharp at five, as if you did a crime. But I’m the kind of people who don’t care of all these stupid hypocrites thing, you leave whenever your job finish, rite. ( I’m really looking forward for flexi hours option, or even off-site job : where you can work from your home).

Once arrive my home sweet home, I continue my Gilmore Girls rerun. Tapi tgh syiok layan, tetiba kilat sabung menyabung, terus elektrik takde. Sabor je. Nasib baik my computer takde ape ape. Maybe because of my reliable surge protector:). Kalau tidak… abislah melayang duit aku nak beli monitor baru.

Tgk gilmore the 1st season nie, baru sedar si Chad mmg dari dulu lagi handsome. Maybe because his character in Gilmore Girls is really annoying which sweep the good-looking thing away.

Okay..here’s the article about that panadol thing. I got from a friend through forwarded email. I kind of believe it, coz I experienced sort of similar thing before.

“My husband was working in a hospital as an IT engineer, as the hospital is planning to set up a database of its patient. And he knows some of the doctor quite well. The doctors used to tell him that whenever they have a headache, they are not willing to take PANADOL(PARACETMOL).

In fact, they will turn to Chinese Herbal Medicine or find other alternatives. This is because Panadol is toxic to the body, and it harms the liver. According to the doctor, Panadol will reside in the body for at least 5 years.

According to the doctor, there used to be an incident where an air stewardess consumes a lot of panadol during her menstrual as she needs to stand all the time. She’s now in her early 30’s, and she needs to wash her kidney (DIALYSIS) every month.

As said by the doctor that whenever we have a headache, that’s because it is due to the electron/Ion imbalance in the brain. As an alternative solution to cope with this matter, they suggested that we buy 1 or 2 cans of isotonic drink (eg. 100PLUS), and mix it with drinking water according to a ratio of 1:1 or 1:2 (means one cup 100 plus,one cup water or 2 cups water). Me and my husband have tried this on several occasions, and it seems to work well.

Another method will be to submerge your feet in a basin of warm water so that it bring the blood pressure down from your throbbing head.

As Panadol is a pain killer, the more Panadol you take, the lesser would be your threshold for pain (your endurance level for pain).

We all will fall ill as we aged, for woman, we would need to go through childbirth. Imagine that we had spent our entire life popping quite a substantial amount of Panadol ( Pain Killer ) when you need to have a surgery or operation, you will need a much more amount of general anesthetic to numb your surgical pain than the average person who seldom or rarely takes Panadol.

If you have a very high intake of Panadol throughout your life (Migraine, Menstrual cramps ) it is very likely that normal general anesthetic will have no effects on you as your body is pumped full with panadol and your body is so used to pain killer.

Deja Vu & PGL

Isk isk…mengantuknya aku…..nak kate tidur lewat, takde lah lewat sangat. I think I got at least 6 hours sleep. Not enough, huh…I wanted to sleep earlier, but rite now I’m on Gilmore Girls first season rerun, pinjam dvd dari shaz. Ape lagik, abis satu dvd, tukar lagik. Then tukar lagik. I’m really addicted to all kind of tv series…

Okay….I’ve watched 2 shows last week.

i.Déjà vu theathre at Istana Budaya…Mmg best cerita nie. Tak menyesal pergi teman member aku pergi. Ogy berlakon sah sah laa 1st class. Telor Indon dia mmg real giler (dia pegang watak gadis indon).

Tapi yg aku tak sangka sangka si Safura. Aku kenal dia nie dlm industri hiburan gitu gitu je. Aku tau dia menyanyi, tapi takde lah best sgt lagu lagu dia. Dulu dia glamer sekejap time baru kahwin dgn artis. Lepas tu divorce. Anyway, I’m really surprised to see her acting skill. She’s really good. Mmg power. Good for her, at least walaupun dah tak meyanyi, dapat rezeki dari teater pulak.

Serena is so-so. Mungkin sbb dia pun baru je bertatih dlm dunia seni. But overall the show is great. Satu persembahan yg serius tapi diselangi dgn lawak2 bersahaja. Two thumbs up.

Another show that I watched:- PGL. At last! I don’t know why some people complained about the movie. I think it’s great. Can’t deny it could be done better in many aspects, but face it; compare to all other Malay movies, this one is one of the best.

I really like the Sultan Mahmud guy (don’t know what’s his name) , Sofea Jane, & Alex Komang. Tiara and M Nasir are fine. I could say they’ve done their best. Aku tak paham kenapa ada wartawan yg complain kisah cinta antara hero & heroin tu tak clear/blurry. Mmg lah org dulu2 bercinta macam tu. Guna renungan mata je dah cukup ha..hehe.. My favorite scene bila tuan puteri guna kuasa ajaib utk halau orang2 suruhan raja tu.

Tgk cerita tu, mmg perasan si M.Nasir dah berusia. But he still has the romantic edge. I think those who watch Selubung still remember his character in that movie. Romantic and gorgeous! Rasanya time tu laa aku (dan bebudak pompuan sebaya aku) mula jatuh cinta dgn tuan sifu..hehehe….

tata…rajin2 kerja kengkawan…jgn malas cam aku….

Weekend is here…!

Yup yup..it’s Friday!!! I still don’t have plans for the weekend. Dulu dulu rajin betul aku buat plan, tapi semakin hari semakin malas pulak. Rasa macam nak duduk rumah je. Kengkononnya nak kemas bilik, tapi end up layan blues je lah nanti. Tambah tambah musim hujan sekarang. Mmg syiok layan blues. Hehehe…

Lately, since my dear sista nak amik exam next week, I’ve been helping her taking care of my niece tisya for the weekend so she can study freely. Rajin betul kakak aku study. Siap buat note highlight sana sini lagik. Good for her.

Aku pun teringin jugak nak belajar lagi. But not now. Now I need to gain as much knowledge and experience as possible about the industry. Sebab aku ingat lagik masa aku mula mula masuk kerja. Terkapai kapai, banyak benda yg aku tak tahu.

Aku tertarik dgn sistem universiti aku dulu. Bila dah kerja 2 tahun baru boleh apply master. Jadinya sesiapa yg ade master tu mmg dah byk experience laa secara tidak langsung. Kalau tidak jadik macam dkt Malaysia sekarang nie. Employer taknak amik bebudak Master yg amatur sebab takde byk experience kerja tapi gaji kena bayar lebih tinggi dari bebudak degree.

Okay, back to my weekend blues….nak buat ape ye? Malam nie kita tgk Malaysia Idol. Esok pagi persuade my mom to escort me jogging (jaga kesihatan beb…). Then, I’ll ask my sista whether she needs me to babysit lagik ke tak. I don’t mind at all helping her since tisya is really easy to handle.

Hmm…PGL tak tgk lagik…13 going on 30 tak tgk lagik…pendek kata semua cerita lah aku tak tgk lagik….tgk lah macamana. Rajin ke tak aku nak keluar bertenggek dkt KLCC tu…huhu….. HAPPY WEEKEND EVERYBODY. …TAKE CARE OF YOUR HEALTH…

P.S: sape sape yg rajin bersukan tu, jaga jaga sket. Jgn sampai terseliuh ;).

congrats bear!!!!

It seems that things are going really fast at the end of the year. Sama lah mcm dkt sekolah dulu. Fall semester mmg rasa lagik sekejap dari Spring Semester.

My colleagues dkt Preschool dulu ckp, zaman dulu dulu lps Christmas baru lah diorang amik final exam, so you will feel Fall semester is longer. Tapi sbb ramai budak tak puas hati & takde mood nak study lps Christmas, UW kena lah pendekkan fall semester dan mansuhkan fall break seminggu. Dptlah abiskan semester tepat tepat pada hujung thn.

Well, as everybody knows, Anwar Ibrahim is a free man. I’m one of the people that felt happy to hear the news. Alhamdulilah, moga dia cepat sembuh. Some people said sakit tulang belakang nya itu hanya satu alasan utk keluar dari penjara. What the heck are they talking about. Tapi biasa lah kan, ada sesetengah orang mmg suka cakap macam tu. Sama lah time Ras Adiba nak pergi buat rawatan dkt Australia. Ramai yg bukak mulut tak puas hati.

Mmg dah lumrah alam, sesetengah manusia akan tak puas hati dgn keadaan. Rasa rasanya diorang nie mmg tak pernah nak imagine perkara tersebut terjadi dkt diri sendiri. Cuba bayangkan diri sendiri yg kena. Sakit tulang belakang mcm Anwar, or lumpuh mcm Ras. As wise man says, Try putting yourself in other person’s shoes. Baru lah tau deritanya. Mmg elok praktikkan peribahasa tu. Byk membantu aku personally in my life.

Sama lah jugak dgn topik mengumpat/mengutuk orang lain. Contoh klasik ( ala ala mami jarum) yg selalu terjadi misalnya ckp anak jiran sebelah tu terlalu sosial, asik berkepit dgn lelaki. At the end tgk tgk anak dia yg lagik teruk.

Mama aku pesan, sebelum buka mulut mengata orang, ingat dulu diri sendiri. Kalau nak mengata suami orang ke, anak orang ke, jgn lupa kita belum tahu apa yg akan terjadi pada masa depan. In the future kita sendiri pun akan kahwin and dpt anak jugak. Nnt terkena blk dkt anak sendiri baru tahu pedihnya. Jadik kesimpulannya jangan lah mengata orang kan…

Okay…HAPPY MONDAY EVERYONE. Selamat bekerja & belajar !!!

CoNGRatuLaTioNs to my senior Ishak a.k.a Bear & Kak Sal yg naik pelamin semalam. Semoga berkekalan ke anak cucu…amin…..

merdeka 2004

lamanya aku tak menulis. Kali nie bkn sebab tiada idea. Idea byk bersarang dalam otak, tapi masa yg tiada. Sibuk dgn kerja & komitmen lain. Tgk tgk dah masuk bulan 9. Mak aihh..cepat betul masa berlalu yek…

Baru baru ini sambut merdeka buat pertama kali di KLCC. Dua tahun sebelum nie, me and my boyfriend pernah nak pergi celebrate merdeka dkt KLCC. Tapi aku tak tahan tgk perangai manusia yg pelik2, jadik last last kitorang pergi tgk Lilo & Stitch dkt wayang. huhuhu…tak sia sia…stitch mmg best🙂.

Anyway, sebab dah tak tau nak pergi mana and kali nie ada kereta (so rasa selamat sket), jadik kitorang pun pergi laa KLCC merdeka kali nie. Still ada sesetengah org yg ntah ape ape = mengalami krisis indentiti, tapi aku buat tak nampak je.

Plg aku tak suka ada warga bukan Malaysia yg ter’over’ menjerit dan berjoget. Gila agaknya. Mmg menyakitkan mata.

Lepas tu mat mat rempit yg bermaharajalela di jalan. Aku tau lah mmg perangai diorang macam tu, tak boley nak cakap ape dah. Tapi jgn lah sampai ganggu lalu lintas kereta. Nanti driver dkt sebelah tu ‘naik angin’, aku gak yg susah.

Whatever it is, fireworks aritu mmg power. Rasa setanding dgn US punya. Best best…

tapi bila dia pasang lagu jalur gemilang & keranamu Malaysia, kitorang semua tergagap gagap nak menyanyi, buat malu je. Except ada lah sorang cik abang tu a.k.a my boyfriend yg hafal habis lirik🙂. Mmg patriotik! Cayalah!

Oraitt….Moga kita semua merdeka dari segala anasir yg boleh menjajah kita, for eg: devil, money, etc.