things that I hate…

This year went by so fast…it’s almost august. Soon, I won’t be a new employer or fresh graduate anymore. Rasa macam dah tua ke? Isk isk…

Lately, people start to ask..bila nak kahwin, bila nak beli kereta, beli rumah, what’s my salary like, bla bla…

I hate it if these questions coming from those who I don’t consider as friends. For instance, my long distance relatives who knows nothing about me. Never call to ask how I am doing dari kecik sampai lah ke besar, or at least how are my parents doing. Sihat ke, sakit ke…

Also my old schoolmates who never even say hi or smile to me. Itu boley tahan lagik. Tapi kalau yg zaman dulu kala siap mengutuk belakang, and now suddenly popping all these kind of questions…rimas sungguh rasanya.

Well, maybe they meant no harm and really sincere to know how’s I’m doing, and trying to reconcile back the friendship. But still I hate it. Full stop.

Ckp pasal hatred nie, you know what else I hate. Men who are not gentleman at all. No. 1 – kalau beratur naik bas awam, siap tolak tolak org lagik. Mmg tak cool langsung…

No. 2 – Dlm bas yg duduk tu tak pernah nak kasik perempuan duduk. Maybe I am influence by all gentlemen guys in US, so this could be an over-expectation.

But at least, those pregnant ladies and makcik2 yg sudah tua, siap ada tu bwk beg plastik yg berat dkt tangan. Itu pun diorang buat bodo je….geram sungguh.

Ada sekali tu aku nak kasik laa tpt duduk dkt kakak pregnant nie. Tapi die berdiri selang dua daripada aku. Org yg berdiri sebelah aku lelaki. Baru aku buat gaya2 nak berdiri, si lelaki tu dah buat gaya2 nak duduk. Terus aku tak jadik. Dari kasik die duduk, baik aku yg duduk.

Kesian aku dkt kakak tu. Mmg tak civic minded langsung mamat tu. Next time kalau jadik camnie aku nak sound direct je, bagitau yg sebenarnya aku nak kasik tempat duduk dkt kakak tu. ( Satu benda aku takut sound direct nie, nnt terkena dgn mamat indon yg kuat jampi jampi nie, aku pulak yg naya…)

Jadik utk kaum kaum adam di luar sana, jadik laa gentlemen sket ek. Mmg lah bukan culture kita, tapi apa salahnya mulakan sesuatu perkara yg baik. Sbg tanda hormat kan kpd wanita…Mcm lah yg rosyam ckp dlm cerita Janji Diana tu..kua kua kua…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s