things that I hate…

This year went by so fast…it’s almost august. Soon, I won’t be a new employer or fresh graduate anymore. Rasa macam dah tua ke? Isk isk…

Lately, people start to ask..bila nak kahwin, bila nak beli kereta, beli rumah, what’s my salary like, bla bla…

I hate it if these questions coming from those who I don’t consider as friends. For instance, my long distance relatives who knows nothing about me. Never call to ask how I am doing dari kecik sampai lah ke besar, or at least how are my parents doing. Sihat ke, sakit ke…

Also my old schoolmates who never even say hi or smile to me. Itu boley tahan lagik. Tapi kalau yg zaman dulu kala siap mengutuk belakang, and now suddenly popping all these kind of questions…rimas sungguh rasanya.

Well, maybe they meant no harm and really sincere to know how’s I’m doing, and trying to reconcile back the friendship. But still I hate it. Full stop.

Ckp pasal hatred nie, you know what else I hate. Men who are not gentleman at all. No. 1 – kalau beratur naik bas awam, siap tolak tolak org lagik. Mmg tak cool langsung…

No. 2 – Dlm bas yg duduk tu tak pernah nak kasik perempuan duduk. Maybe I am influence by all gentlemen guys in US, so this could be an over-expectation.

But at least, those pregnant ladies and makcik2 yg sudah tua, siap ada tu bwk beg plastik yg berat dkt tangan. Itu pun diorang buat bodo je….geram sungguh.

Ada sekali tu aku nak kasik laa tpt duduk dkt kakak pregnant nie. Tapi die berdiri selang dua daripada aku. Org yg berdiri sebelah aku lelaki. Baru aku buat gaya2 nak berdiri, si lelaki tu dah buat gaya2 nak duduk. Terus aku tak jadik. Dari kasik die duduk, baik aku yg duduk.

Kesian aku dkt kakak tu. Mmg tak civic minded langsung mamat tu. Next time kalau jadik camnie aku nak sound direct je, bagitau yg sebenarnya aku nak kasik tempat duduk dkt kakak tu. ( Satu benda aku takut sound direct nie, nnt terkena dgn mamat indon yg kuat jampi jampi nie, aku pulak yg naya…)

Jadik utk kaum kaum adam di luar sana, jadik laa gentlemen sket ek. Mmg lah bukan culture kita, tapi apa salahnya mulakan sesuatu perkara yg baik. Sbg tanda hormat kan kpd wanita…Mcm lah yg rosyam ckp dlm cerita Janji Diana tu..kua kua kua…

Advertisements

crossword puzzle

Mengantuk laa pulak…dulu time belajar mengantuk dkt lecture hall sbb professornya memboringkan. Tapi sekarang nie dah kerja takde professor pot pet pun ngantuk jugak rupanya. Sabor je…

At least time belajar dulu kite boley conteng2 kalau boring. Conteng nota ke, surat cinta ke, tak pun buat crossword puzzle. Rite…crossword puzzle. Dah lama tak buat.

That’s one of the thing that I learnt from ‘mat saleh’. Before class, grab a copy of the Badger Herald (especially if you think the class will be a boring one). Since the newspaper is big (the size of Utusan Malaysia), obvious lah kan kalau kite belek2 dpn lecturer. Jadik bila kelas dah nak start, bukak siap2 page crossword, lipat comel2 biar tinggal ruang crossword tu saje. Letak dlm buku nota dan boleylah buat bila2 rasa lecture mengantukkan.

Well, walaupun habit nie tak bagus kan ( tak hormat lecturer & tak tumpukan perhatian pada lecture), at least boleh gak menambahkan pengetahuan aku. Mula mula aku try buat mmg susah. Tapi dah namanya crossword kan, die jadik mcm teori domino lah. Figure out satu, lps tu dpt clue utk lagik satu, dan lagik satu, etc…

Lps tu kalau aku stuck, aku jenguk je lah paper mat saleh yg dekat sebelah atau depan aku, kekadang nampak ler jawapan diorang (at least mesti ade seorang lah yg tgh buat c/word yg sama).

Tapi skang nie dah kerja takde can lah nak wat crossword. Nak surf net pun sebenarnya takley. Tapi aku nie kan degil & tak pedulikan orang. Aku surf jer laaa……kua kua kua…

*frustnya si anis Malaysian idol tu nyanyi slack.. Persal ntah die pilih lagu tu. Pastu rambut die jadik ape ntah. Haritu time audition sweet gila. Sabor je. Padanlah paul moss panggil die auntie. Wut to do..next year je la..

Friday is here!!!

Things I am grateful for today…

1. Having my kind office colleague live near my house so she can fetch me up whenever she’s not going to the gym.

2. All my family members are safe & sound.

3. My filing work is all done…almost….

4. Payday today:) plus a little bit bonus for the mid year…

5. Received an email from my preschool colleague, telling that she’s going to name her baby my name.

6. Isetan having sales! —> not a good news for my saving account.

7. It’s a rainy day. Always love the rain. Rezeki kan…

8. My boyfriend’s coming tomorrow:)

9. Haagen Daaz having a buffet @ the Great Eastern Mall. Hmmm…going or not going….think think….

10. It’s Friday!!! Time to relax, watch Malaysian Idol and vote for Anis, watch Amazing Race, play with my niece, & hang out with the love of my life🙂

home alone on a rainy day…

Out of all mornings, why it rained heavily this morning? Well well…it is Malaysia, thus the probability of raining is kind of high. Acceptable lah kiranya. But not only it rained, out of all mornings, why today the bus did not stop!!! Ugghhh…..dahlah first time pulak tu bas buat camtu dkt aku. Sabor je…

Apasal laa bila mak aku takde kat rumah laa benda mcm nie nak jadik. Sabor je….

Luckily, I’m with shaz. We have two choices. ( at least I can think of 2). One, to wait for another bus. But dunno when it’s coming. Second choice, to walk to another bus station. ( I opt out driving my mom’s car as a choice because frankly I never drive to KL, and plus it is raining God knows what else will happen if I drive).

So, we decided to take a shortcut and walk to another bus stop. Plus, there are a lot of kids walking to the nearby school at that hour, so jalan tu takde lah sunyi sangat. Alhamdulilah, cepat dapat bas & jalan pun tak jam. Dptlah aku sampai ofis awal.

It feels a little bit weird when my mom not around. I was homesick when I left for boarding school. That was 10 years ago. I was homesick again when I moved to a different boarding school 3 years later. Dah besar panjang duduk dkt US pun homesick jugak kekadang. And unfortunately, this homesick feeling is not a one-time occurrence. It will come and go as it pleased.

But now even when I’m at my home sweet home, I have a little bit of that feeling without my mom around. Huh…this means homesick does not only refer to the house, but also to the people inside the house. Now I know…

Even though come to think of it, I’m kind of loner in the house. I could be talkative among my friends, but at home I don’t talk much to my mom, siblings, etc. I love to spend my own time in my room, watching movies, listening to music, or sleeping. Even when I’m downstairs, I spend most of the time either watching tv or reading newspaper. Kira rumah nie mmg tempat utk aku relax & menenangkan fikiran la…hehehe…

Tapi, rupa rupanya rasa mcm homesick jugak ek bila my mom takde dkt rumah. Hmm….camano nie….nnt kalau kahwin tanak pindah laa mcm nie…bulih tak 😉

P.S: ape pasal ntah sureheboh dkt Ipoh aritu. Hambar je….mana pergi pakcik aznil & ezlynn…nasib baik ade ella & VE.

2 kisah sedih

Aku ada 2 kisah sedih hendak dikongsi. Kisah benar, kedua duanya berlaku dalam bulan ini.

Kisah 1

Ini terjadi kepada anak kawan mak aku. Baru saja mendirikan rumahtangga sebulan lalu. Kerja jadik askar, isteri pulak cikgu. Isteri dia kena kerja di Sarawak ke Sabah (aku tak ingat), jadik mereka pun berpindah ke sana. Kenduri baru je selesai. Kenduri sebelah pihak lelaki belum lagik buat sebab nak selesaikan urusan pindah dulu.

Baru saja duduk serumah seminggu, si lelaki dipanggil pulang ke semenanjung utk training. Satu hari tgh training, 4 orang pengsan termasuk pengantin lelaki nie. Terus dimasukkan ke dlm ICU. Selama ini dia tak pernah ada masalah kesihatan. Askar pulak tu kan, mestilah sihat tubuh badan.

Ditakdirkan Allah, dia tak dpt diselamatkan. Doktor kata hati dia pecah sbb dehydrated. Innalilah….

Mak aku pun pergi lah berkunjung setelah mendengar berita sedih tu. Tgh tgh baca yassin, muncul si isteri di pintu rumah. Baru sahaja tiba. Dia menangis tak dpt tahan kesedihan. Dan mak aku ckp, semua orang di situ turut rasa macam nak menangis.

Kisah 2

Kisah nie aku dgr dkt ofis.

Si lelaki nie kengkadang join jadi tourist guide ke tmn negara. (part time rasanya). So satu hari nie seperti biasa dia masuk Tmn Negara.

Lps tu, dia blk kampung dgn isterinya for the weekend. Diorang nie baru je kahwin, nak masuk 2 tahun bln nie. Anak pun umur tak sampai setahun. Baru je pandai sebut ‘abah’.

Hari ahad tu, diorang nak blk KL. Tgh drive tu, si husband complaint kaki dia sakit. Cam lenguh lenguh. Ingatkan takde ape ape lah kan. Apatah lagik kalau drive dlm KL yg traffic jam nie, mmg boleh lenguh pun.

Tapi tgk tgk keadaan bertambah buruk. Keesokkan harinya, si suami langsung dah tak boleh bergerak. Terus hantar masuk ICU.

Si isteri mmg terlalu sedih. Sebab tak pernah terfikir benda macam nie nak jadi. Suami dia tak pernah tunjuk symptom sakit. Kecuali lah kekadang pening kepala, tapi zaman sekarang semua orang sakit kepala kan. Telan panadol, abis cerita.

Doktor kata kemungkinan husband dia kena meningitis. Tapi sebab dah terlalu kritikal, tak dpt diselamatkan. Semalam dia meninggal dunia.

Doktor kata, patutnya meningitis nie symptom die demam panas dan pening kepala. Tapi yang nie tak demam pulak. Tapi mmg lah kan, tubuh badan setiap orang mmg berlainan. Yg isteri mmg betul betul sedih. Annivesary perkahwinan diorang dah nak dekat pulak tu.

Kedua dua cerita nie, persamaannya kedua dua kematian mengejut. No one ready to say goodbye. Especially si isteri. Samalah macam pemergian allahyarham Tan Sri Azizan tu. Isterinya kata sedih sbb dia mmg sihat walafiat, takde tanda tanda langsung.

Lepas tu, kedua dua pasangan nie muda lagik. Baru umur awal 20 an. Menyedarkan kita yg ajal tu boleh dtg bila bila masa, tak kira umur dan waktu…

P.S : Jaga kesihatan ok!

The One With The Unagi

In one of the episodes in FRIENDS ~ “The One With The Unagi”, Ross talked about Unagi, which he said meant Total Awareness in karate. I don’t know if this is true or not since I have zero knowledge in any martial arts.

So, he’s explaining to Phoebe & Rachel of how people (especially women) will be really prepared to face danger once they have “Unagi”.

Well, the girls teased him. Saying that Unagi reminds them to the delicious sushi restaurant:).

Btw, in today not really safe environment; with snatch thieves, burgaly, etc, I have to have this Unagi thing ( or trying to have it ) almost all the time.

I have to have it at the bus stop (very important). Also while walking to the bus stop (this apply not only to the snatch thieves, but also to bob the dog who just chase anyone whenever he wants to…uggghhh…). While walking to the office, while walking to the lrt station, yup…almost everywhere…

It does not end once I enter the house. Have to make sure everything locks, and always pay attention of any noise ( which also meant not too loud tv & music ).

Oh, how I wish KL is safe again. Doesn’t mean I’m not grateful. I’m really really grateful Malaysia is a peaceful country. I don’t have to be like some other people who willing to leave their countries and migrate here by all means just to find a job.

But, the neighborhood is not that safe anymore…I can’t just walk leisurely while sms someone, or jogging around the neighborhood peacefully. Hmmm…this is what I miss from Madison. I can just jog along lake Mendota alone, no one even care. Btw, my neighbor was robbed by a man with a knife while she jogged at Tmn Tar, so be careful to those who jog there ).

Hmm…I hope one day things will be back to normal. In the mean time, we just have to try this unagi thing…

Hmm..salmon skin roll anyone? yummy….

P.S – To all sushi lovers, Isetan cheap sushi are 50% off at night. That means you can have unagi double cheap!!!

LOTRS marathon

New layout again! I actually like Arwen more than Eowyn. Tapi tak jumpa layout Arwen yg berkenan di hati. Well, this Rohan’s princess is not bad. I really love her courage to join the war. Siap bunuh Nazgul tu…Legolas pun tak wat camtu. Kua kua kua….

Last weekend, we went for the LOTRs marathon at bkt kiara. Gila ramai orang. Kul 7 kitorang sampai, padang dah penuh. Kena beratur pulak tu. Nasib baik cik abangku dan nephew ku sanggup berlari lari, dpt lah kitorang tempat duduk yg agak depan jugak utk hampar tikar. Dan terima kasih jugak buat poknik yg bawak byk bantal, boleh lah kitorang menumpang sekaki:).

Time LOTR 2, ramai yg tertidur. Sejuk pulak tu kan, best je tidur. Around pukul 2-3 pagi tu, kitorang perasan ada satu couple tu tgh bancuh maggi. Diorang bawak air panas dlm termos. Alamak….jelesnya….Nampaknya next year kena bawak maggi jugak nie…

Time LOTR 3, ramai yg jaga. Maybe sebab cerita tu baru lagik. (walaupun ada gak org yg terlentok tidur sepanjang malam..hehehe). Show habis pukul 7 am. Ramai jugak yg survive sepanjang mlm tu. Ada yg siap bawak baby lagik tu…

Lepas tu balik rumah buat apa lagik….qada’ tidur laaa…..huhuhu…..

Anyway, yesterday is the last day for the starlight cinema. Thn depan pulak kot….kawan aku ckp nnt kalau buat harry potter marathon bagus gak…best gak idea tu …orait…pis….