Work vs. Study

Waktu aku belajar dulu, semua orang kata, “Waktu belajar lagik best dari kerja.” Bukan sekali dua aku dengar ungkapan itu. Dah berpuluh kali aku dengar dari mulut insan insan yg sudah bekerja. Tapi, dalam ramai ramai org tu, ada sorang yg bagitahu sebaliknya ~ Profesor actuary aku.

Dia ckp, semua orang ckp macam tu sebab waktu diorang tgh tensen kerja, diorang terkenang zaman seronok waktu di sekolah. Dia kata takde siapa yg akan terkenang waktu tgh tensen pulun study exam. Kita cuma akan terkenang kenangan yg manis sahaja. Memang lumrah manusia macam tu katanya.

Dan sekarang nie bila aku dah kerja, aku rasa mmg ada betul kata katanya. Kalau aku terasa rindukan alam universiti, sebenarnya aku bukan rindukan saat saat dok pulun belajar, tapi aku rindukan my life as a student.

Contohnya kalau waktu dkt U dulu, schedule harian lebih flexible. Tak payah bgn awal setiap pagi. Nak ponteng suka hati. Tak payah ambik MC. hehehe… Lps tu ada byk masa lepak + hang out dgn member + tgk tv + shopping. Boleh pergi tgk match football, homecoming parade, naik basikal tepi tasik, mkn aiskrem ramai ramai.

Bila aku fikir semua kenangan manis tu 😉 , rasa mmg betullah kata kata profesor aku. Bila keadaan kita sekarang tak best, kita akan terkenang kenangan silam yg best best. Lepas tu mula lah rasa rindu. Mula lah kata dulu lagik best dari sekarang.

Sebab tu laa kalau tanya budak form 4 macamana PMR, semua kata kacang je…. Kalau tanya budak U macamana SPM, pun ramai yg ckp senang je. Tapi cuba kenang balik saat saat study pulun bagai nak rak time SPM dulu. Uisssshhhh… dasyat jugak (at least bagi aku lah..). Kalau disuruh amik SPM sekali lagik, mmg taknak…hehehe….

Jadik kiranya utk mereka yg masih bergelar students, enjoy laa student life tu semaksimum mungkin…nnt dah kerja mmg rindu….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s