F.R.I.E.N.D.S IDOL

Aku mengisi masa terluang ku ini utk tukar template. Dah lama aku try carik template F.R.I.E.N.D.S. Yg kali nie baru aku terpikat. Tanpa buang masa lagik, terus ku tukar 🙂. hehehe…takde kerja lah katakan…

Semua orang yg rapat dgn aku mesti tahu aku minat giler tv series nie. Tapi sebenarnya aku bkn follower cerita nie dari mula. Aku tgk gitu2 jer, bila tgh lepak lepak dpn tv. Waktu tu, kekadang aku sampai menyampah dgn Rachel, sebab sekejap nak Ross, sekejap takmo. Mcm biskut Chipsmore…

Lepas tu alkisahnya…lebih kurang 2 tahun dulu, aku tgh testing kelajuan kazaa aku. Sebab sebelum nie aku cuma dload lagu je. Aku pun pk pk lah nak download cerita ape.

Aku pun saje lah type FRIENDS, CSI, dgn CHARMED dalam petak Search tu. Keluarlah senarai search result. Byk jugak, tapi senarai FRIENDS yg plg byk.Aku pun trylah dload satu. Sbb kitorang pakai kabel internet, tak sampai setengah jam selesai download. So aku pun bukak tengok camne kualiti die. Bagus pulak, kecik je tu size file die sbb guna format avi. So takde lah makan hard drive aku.

Lepas tgk satu episod tu, mcm best pulak. Aku pun try download satu lagik. Dan satu lagik, dan satu lagik. hehehe…dan sebab internet aku 24 hours, aku biarkan je kazaa tu on siang malam. Siap pergi carik hard drive extra dkt Imbi tu. Hasilnya terkumpul lah 9 musim FRIENDS tanpa ku sedari..huhhuhu…

So, bila bila free time, aku duduk lah tgk cerita tu. Mlm seblm nak tido, weekend bila bgn tidur, ptg bila blk kelas, etc. Akhirnya segala selok belok cerita tu aku dah tahu. Setiap karakter aku dah kenal. Aku dah tak menyampah lagik dgn Rachel bila dah kenal dia. Inilah yg orang kata don’t judge the book by its cover….

Ironinya, Rachel jadik karakter yg aku plg suka. She was a spoiled girl. Anak orang kaya. Masa depan dah siap terancang di depan mata. Satu hari dia decide utk lari dari semua tu. Not all people have courage to do that. Mmg aku respek.

Lps tu die gunting kad kad kredit ayah dia. The scene maybe funny, but it also convey independence. I admire that. I’m thankful to the great scriptwriters who inspired me.

Then she resigned from her job as a waitress, so that she can pursue her dream in fashion business. Mula mula dia takut nak berenti sebab nanti takde duit. Tapi lepas tu joey kata kalau dia tak berhenti, dia takde fear. Kalau ada fear, baru lah dia berusaha sket nak carik kerja dlm bidang fashion habis habisan. So die pun beranikan diri berhenti. Last last dpt kerja dkt Ralph Lauren.

7-8 thn selepas itu, dia terus gah dlm bidang fesyen. Siap dpt tawaran kerja dkt Paris lagik. Semuanya hasil titik peluh dia sendiri…

Chandler pun sama. Dia lah satu satunya karakter yg mempunyai kerja yg dia tak minat. Jadik statiscal analyst ke ape. Mmg tak sesuai dgn jiwa dia sbb dia kan pak lawak. hehehe…

Tgk tgk bila umur dah 30 lebey, dia ada kekuatan utk berhenti kerja dah cuba bidang yg dia minat. Aku tak rasa aku boley buat mcm tu. Tiap tiap bulan dpt gaji lima ribu, tetiba nak turun taraf dpt gaji seribu je. Sanggup ke?

Aku rasa diorang nie semua dpt kekuatan sbb diorang ada kengkawan rapat as support. Sesiapa yg ada support, selalunya dpt menempuhi cabaran dgn tenang.

Even how tough it is, it won’t be that bad when someone is around. They will comfort you and tell you everything will be allright. And you will feel that one day, everything will be allright…

Macam Rachel kata, “I have magic beans….” (which she refers to her friends, I think so.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s