Allah Maha Berkuasa…

Sudah lama aku tak menulis…2 minggu. Ofis aku agak busy dgn quarter closing sampaikan aku mmg tak sempat nak curi peluang masuk dlm nie. Blk rumah aku jadik malas pulak nak ber-online. Hmmm, cerita terhimpun sampai 2 minggu sehinggakan aku taktau nak cerita yg mana satu.

Tapi cerita cerita aku tak lah sehebat cerita di suratkhabar sekarang. Mcm kes Nirmala tu. Aku benar benar simpati dgnnya. Mmg majikan dia tak berhati perut dan sudah naik hantu agaknya.

Semua orang kecoh jugak pasal cerita allahyarhamah Noritta. Akhbar Metro khabarnya terjual macam pisang goreng panas di pagi hari semata mata kerana kes itu. Sebab katanya dalam akhbar itu segala dialog dlm mahkamah ditulis secara terperinci.

Usahlah kita mengumpat atau mengutuk tentang dia. Dia sudah pergi. Allah S.W.T lebih menyayangi dia, sebab itu dia pergi dulu. Sekurangnya dia tidak bergelumang dalam dosa terlalu lama. Simpati lah kepada keluarganya. Sekurangnya dia anak yg baik. Setiap bulan kasik duit kepada ibu bapanya.

Bacalah kesnya hanya setakat utk mengambil pengajaran. Tak perlulah riuh rendah sekampung. Dan harapnya mereka yg lain juga akan tersentak daripada lamunan. Jgn setakat mengata tetapi diri sendiri serupa sahaja, atau pun lebih teruk lagik.

Pengajaran ironi dlm kes ini. Jgn hanya kerana ibu bapa kita ataupun pegawai JAIS tak kantoi kita, kita takkan terkantoi. Sebab Allah S.W.T Maha Berkuasa. Kita sembunyi macamana pun dia akan nampak. Di atas kuasa Allah S.W.T jugalah kes ini berlaku. Bagaikan satu ujian utk masyarakat Islam Malaysia utk mengawal tutur kata.

Malaikat pun sentiasa ada di kiri kanan kita. Aku pun kengkadang jadik lupa tentang itu. Mari lah kita sentiasa ingat ingatkan satu sama lain…

eppy burfday utk si dia!!!

It’s 18th MAY!!!

Happy Birthday to my dearest…

Big boy already…😉.

I remember when we were in form 1. He was only as tall as me. Well, I mean as short as me, huhuhu…Tapi dia lagik kebudakan laa dari aku, hehehe…org perempuan kan matured cepat sket. Time tu budak laki still main kejar kejar lagik. Baju pun tak ber’iron’. Tapi tak iron pun kita suka kan…huhuhu…

Time birthday dia, nak sangat kasik hadiah. Tapi malu laa pulak kan. Angin takde, ribut takde, tetiba nak kasik hadiah. Time tu kitorang blm couple lagik, baru minat minat jer.

I still remember the moment when I look at his date of birth in our class record. I was so excited because he was born in the same month with me. Kiranya mcm mmg ada hint laa yg kitorang nie sepadan. Huhuhu..teen crush.

Anyway, since I cannot buy him present sbb taknak jadik ‘perigi yg mencari timba’, aku pun volunteer lah nak belikan hadiah dari pihak kelas. ( Kelas kitorang kasik hadiah utk semua orang). Selalunya ajk kelas yg beli, tapi kira aku menyibuk lah time tu menvolunteerkan diri. Hehehe…

Bebudak lain pun setuju. So time blk KL hujung minggu aku pun beli hadiah yg spesel lah utk dia. Siap pergi CM tu beli, lebih budget pun takpe… crush punya pasal lah katakan…😉.

Time form 1. aku duduk dkt belakang sekali dlm kelas. Tempat paling strategik utk mengusha sbb dia duduk depan sekali (konon rajin kot). So hari hari boley usha dia🙂.Tgk dia menulis, bersembang, ketawa, tidooorrr, melompat, and doing some other playful stuff 😉. Apa lagik, lama lama dari mata jatuh lah ke hati…

But at that time I was not sure he likes me or not. Kekadang ada lah kan dia pusing belakang. Tapi tak 100% sure lak dia tgk siapa. Mana lah tau dia tgk bakul sampah yg dkt belakang aku tu ke…hehehe…

Bila dah naik form 2 and kitorang dah start couple, aku siap mintak dekat pihak sekolah lagik agar waktu prep diadakan dgn ahli kelas. Sebelum2 nie, kalau time prep, budak laki ngan laki, pompuan ngan pompuan. Aku propose kat bebudak wakil pelajar. Diorang pun setuju. Siap kumpul tandatangan satu batch lagik tu. Kitorang kasik alasan supaya lebih senang utk berbincang sbb homework/group project kan diberi ikut kelas. Tapi time tu dalam hati aku excited laa sbb nnt lagik selalu boleh main usha usha…hahaha…

Tgk tgk pihak sekolah approve. Seronoknya, sbb waktu prep informal kan. Tak payah pakai uniform. Takde cikgu pulak tu. Time tu mmg tak pernah dah pergi prep dkt library. Kalau salah sorang pergi library, sahih laa kes merajuk. So tak lama lepas tu bermula lah pulak adegan pujuk memujuk. Sigh…good old times…

But that did not last long. Ada lah pulak orang berdating time prep. Terpaksa lah cikgu ubah balik cara prep. Kena lah mengadap muka bebudak perempuan tu balik. Takde lah boley main usha usha dah. WITH AN EXCEPTION, waktu sebelum dan selepas prep. Si dia masuk kelas ambik & hantar buku. walaupun takde buku nak letak, mesti dia datang jugak. Berbunga rasa hati😉….

Happy Birthday sweetheart…Sorry I can’t be there at the moment. But hopefully I can be there with you for the rest of my life. So that hari hari boley usha kan kan 😉

Dean or Jess for Rory???

Dunno for sure who should be with Rory, is it Dean or Jess? Looks like both of them are coming back to her.

Dean is soooo kind, caring, hardworking, and seems like he always be there for Rory. Jess on other hand, is wild, unpredictable, and opposite of boring. These 2 guys characters differ extremely. The only thing that I could say the same would be their handsome look. Even that, they features different kind of “handsome”. One is cute handsome, the other is macho handsome. Suites their character, huh.

I think Jess being not boring is one of the main reasons why Rory falled on him at the first place. But of course that won’t last long. At the end of the day, we want to bring the good guys home. Who can bear a boyfriend who emotional, high school droppers, and seldom convey his feelings? Even though in Jess case, these maybe results from his bad childhood time (divorce parents, no place to live, etc), most girls won’t be patient enough to stick with this kind of guys.

For Godsake, you make think this is just a tv show and actually I’m just writing this because I’m bored and sleepy. Why you’ll get really sleepy after lunch? And sitting in front of the computer does not help either.

But after writing this down, I realised that those guys like Dean and Jess do exist. And girls are having problem with both. One is tooo good = boring, another is tooo wild = no future. The truth is, we want both.

It will be perfect to have someone who have both Dean and Jess characters. Someone who’s caring, lovable, hardworking, but also wild and not boring. Hmmm….I guess my boyfriend does have those characters. Even not to the perfect extreme, it’s perfect enough for me! Yeay!!!

al fatihah…

Is Rachel going to Paris for real? I cannot believe it. Tensennya tak dpt tgk FRIENDS finale. Ugghhhhh….

But I think I’ll cry like a baby if I’m watching it. I was so attached to that series these past few years, seems like I knew them by heart. Mana taknya, I spent every free time in my apartment cuddling in the blanket watching the series. Ditambah dgn sejuk winter dkt luar tu, syahdu bangat seih…hehehe…Sampai shaz pun naik boring dah dgr FRIENDS nyer bloopers tu.

Anyway, beralih ke topik lain. Salam takziah buat teman akrabku Fiera atas pemergian bondanya buat selama lamanya. Marilah kita sama sama sedekahkah Al-Fatihah. For what is worth, I think she faced it really bravely. She sacrificed many years taking care of her mom, and I really respect that. Bayangkan sepanjang 4 tahun nie setiap kali kitorang nak hang out bersama sama, dia mesti tak boley nak join sbb nak jaga mak die.

Dan harapnya semua insan insan di luar sana menyayangi ibu bapa mereka seagungnya…. InsyaAllah…

Selamat Hari Ibu utk semua ibu ibu!!!