stages for your heart…

Stage 1: tak pernah tinggal solat.
Stage 2: tak sengaja tertinggal solat (tertidur, etc). Rasa guilty yg amat sangat.
Stage 3: Indirectly sengaja tinggal solat (alarm jam bunyi, tapi snooze 5-6 kali sampai Subuh pun lebur). Rasa guilty, tapi tak seguilty time stage 2 dulu.
Stage 4: Mula ambil remeh hal solat. Kalau tgh syiok main game tinggal. Kalau ada slot wayang best tinggal. Rasa guilty seciput jer tinggal.
Stage 5: Terus meninggalkan solat. Hilang terus dari schedule hari harian…Takde rasa guilty langsung. Stage paling bahaya sbb hati dah gelap.

Then, one day if you get lucky, dicampakkan hidayah dalam hati, you just realised what is missing. You missed having that guilty feeling. You become heartless, no feelings towards your prayer.

Sometimes it takes a harder way to realise. Maybe something struck. Pangg!!! ( someone you love past away, get the first F for your grade, putus cinta, etc).

Then you try to change. Try to get back to stage 1. You have to try hard because only God knows how many evils are surrounding you at the moment. Mesti diorang tensen. Penat penat diorang hasut budak nie sampai stage 5, tetiba nak taubat pulak.

But you know you have to be strong. Coz you are a good person. You are a good person that made a wrong decision before. Now is the time to make a right decision.

And one day, you achieve that pure stage – stage 1. You are happy. But of course evils won’t surrender. That’s what they promised to Allah. Utk menghasut umat manusia sampai akhirat. Dan manusia pula pelupa. Cepat lupa. Jadik tak mustahil dari stage 1 boleh jatuh stage 2 balik. Tak mustahil.

Ini bukan terhad kepada bab solat. Sama jugak kes kes lain; mcm tipu mak bapak, minum arak, boros shopping, maksiat, etc. Semuanya bermula dgn stage 1 je. Tapi sikit sikit lama lama jadik bukit….

But just remember…you can climb back to stage 1. You just need to try. And hopefully, bila Izrail dtg memanggil nanti kita semua berada di stage 1. InsyaAllah…

P.S. Enjoy the weekend. Sape2 nak pergi tgk wayang, I recommend The Eye 2, especially utk siapa2 yg dah tgk part 1 dulu. Super Sapien tu boleh lah tahan. Sape minat cerita komik pergi lah tgk. Sape benci cerita komik (kuasa luar biasa, binatang luar biasa etc), tak payah lah tgk…kua kua kua…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s