trip to the zoo…

Baru baru ini aku ke zoo negara dgn my boyfriend. Aaaa..tapi bkn saja jln2 tenet tau. Hehehe..We both love animals, plus sambil tgk animals sambil babysit my niece yg ikut sekali. Last time aku pergi zoo waktu darjah 6. Mak aih…dah bertahun ek…

Well, I enjoyed the bird park. Mcm mcm burung ada. Monkeys are okay. Lepas tu ada satu area tu utk kanak kanak; where they put ponies, kambing, and parrots in an open area. Best jugak yg tu. Then there’s safari area where there’s a big area for zebra and giraffe. Itu pun best. There’s also ape park, yg tu pun ok. Rasa dulu time aku pergi tak ada lagik.

The show from Manja, the orangutan and sea lion (tak ingat nama apa) pun bagus. Sebab aku dah pergi sea world so aku pernah lah tgk show yg lagik bagus. Tapi pendapat mereka yg lain kata best, so aku rasa two thumbs up jugak lah show tu. Btw, pengacara tu suara mcm Halim Din lah…

However….yg lain lain menyedihkan…. Adoii… aku terkejut bila masuk rumah reptilia. Aku ingat time darjah 6 dulu bila masuk situ best gila. Tapi sekarang….dahlah ada beberapa cermin bertampal tampal dgn suratkhabar ( sebijik mcm cerita Ju-On), lepas tu cermin dia punyalah dah lama tak dibersihkan sampai kita tak boleh nak nampak jelas binatang dkt dlm tu. Air cond takde pulak tu. Malu rasanya aku kepada mat saleh yg tgk.

Apa cerita sampai jadik macam tu? Takkan tak ada budget? Namanya zoo negara. Padanlah orang ckp zoo taiping dgn tmn mini dkt air keroh tu lagik best. Tapi siapa yg dah pergi tahu lah kan. Utk pelancong, diorang mesti pergi zoo negara. Sebab ingatkan itu yg plg best. Nak tgk haiwan2 yg hidup di Malaysia. Sebab dari pengalaman aku dkt States dulu, mat saleh mmg suka nak tahu flora & fauna yg ada dkt negara lain.

Jabatan ape handle zoo negara nie yek. Aku kurang pasti lah pasal tu. Tapi kalau boleh nak sgt sgt tpt reptilia tu diperbaiki. Lepas tu ade sesetengah area tu mcm dah terbiar. Papan tanda tak ada. Lepas tu ada kolam sampai berlumut teruk sampai dah nak jadik kaler hitam. Macam dah setahun tak bercuci. Adoii…apa lah tourist kata yer bila tgk…

Kalau alasannya tak cukup kakitangan, tambah kakitangan. Naikkan gaji. Promote budaya sayangkan binatang. Sbb aku tgk dkt States pun itulah salah satu cara diorang promote pekerjaan zookeeper nie. So takder lah orang geli ker ape nak kerja dkt zoo. Malah pekerja diorang semua passionate menjaga binatang.

The next thing….nak visit taman burung laa pulak…Jom jom 😉.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s