AIM 2004

Two thumbs up for my favorite group Too Phat for their wins in AIM. Dah agak dah mesti diorang akan dpt at least one award🙂.

My personal opinion, I really think lagu Alhamdulilah tu cukup bagus, punya mesej yg cukup baik utk disampaikan. In fact, I do learn some new vocabulary from all these mix english-malay songs. Tapi nak buat macamana, RTM nak gam jugak lagu lagu tu atas alasan bahasanya carca marba. Kiranya site aku nie pun tak boley masuk RTM jugak lah sebab bahasa rojak, hehehe… Well, different people has their own opinion about stuff. That’s how world works. No sweat.

Tapi aku tak rasa perkara nie affect sgt those singers since sekarang dah byk radio swasta tak mcm dulu. Teringat pulak ek zaman dulu artis2 rock berambut panjang tensen tak dpt carik mkn bila digam RTM. Maka tika itulah terciptanya lagu Bernafas Dlm Lumpur dari Wings. Hehehe…old memories…

Anyway ckp pasal AIM, the rock performance from those rock groups were really cool. I really feel old when I realised I know the words from the lefthanded song, huh…

Pasal AIM, sbb aku tak beli dan nilai album2 yg dipertandingkan, takde lah aku nak pertikaikan kemenangan sesiapa. Btw, aku rasa awal awal dulu aku ada terbaca CT ckp dia plg berpuas hati dgn album EMAS tu. Maybe sebab kali nie dia lebih involve kot. I guess mana mana album pun, kalau penyanyi tu turun padang sekali time proses pembikinan, bkn takat menyanyi je, mmg hasilnya lebih berkualiti. Mcm lah Too Phat, Rashmanu, etc.

Anyway, aku puas hati sangat sangat bila lagu Selagi Ada Cinta menang lagu terbaik tahun nie. It’s a great combination from my three favorite person; Ning, Nurul, & Ajai. Congrats!

*Too Phat platinum album featuring Alhamdulilah versi melayu. Siap ada Dian deklamasi sajak. Rumors on the street Dian & Malique are really in a serious relationship. Cayalah!

**Handsome kan M. Nasir rambut pendek? hehehe….😉

Selagi ada cinta di hatiku,
Selagi ada rindu yang membara,
Selagi air mata ini mengalir,
Kau tetap di hati ini,
Cintamu tetap di hati…

Advertisements

Genting trip!!!

We each only spend RM20 for the bus fare and the theme park. Not bad uh. We really had a lotttt of fun (kalau tak takkan along jeless kan…huhuhu).

The theme park is great. We had a great time with go kart, bumper car, & bumper boat. It seems like we love things that involve competing among each other I suppose🙂. I convinced Munie to ride on the Space Shot, telling her from my experience that it’s not that scary, hehehe…Tapi walaupun dah naik menatang alah tu byk kali hati tetap rasa berdebar. Guess when you grew older you kept on thinking all these risks; tali pinggang rosak, machine malfunction, etc. Plus kitorang pilih seat yg mengadap tasik yg menambahkan lagik tahap kegayatan. Konon taknak kasik orang ramai nampak lah kitorang menjerit. Huhuhu…

Roller coaster ride biasa je. But I still think it is one of the best ride since that my first time riding roller coaster with my boyfriend😉.

Being in the theme park reminded me my trip to Cedar Point, Ohio, time dkt US dulu. I really think that is the best theme park I’ve ever been, especially to those who wanted challenge. Dengan Millenium Force yg curam 80 darjah, mmg jerit tahap dewa lah time tu. And then there’s one roller coaster ride that you have to stand up instead of sitting. Yg tu mmg rasa kecut. Maybe sbb memerlukan kekuatan utk berdiri kot.

Anyway, back to my Genting trip. We wanted to do the skydiving as well. Tapi tak cukup masa. Maybe next time. Cuma sempat tgk someone buat skydive tu, tapi tak menjadi. Tatau kenapa. Dia tak naik atas. Takat terbang setinggi satu kaki je. Hehehe…(pandai gelak kat org).

Tapi mmg kitorang all-out habislah sepanjang hari tu. Siap basah lagik kena splash time naik wet ride. Lepas tu diorang siap mountain climbing and archery lagik. Sebab nak jimat masa, mkn pun mkn burger jer sambil berjalan. (got the experience from my Disneyland trip ~ time is so precious, don’t waste it to eat in a nice restaurant.)

Okay, so next time kita skydive kay!!!

missing you still! ugghh!

It has been almost 10 years, but I keep on missing the same person.

It has been almost 10 years, but I still feel that love is in the air.

I feel so old already. But sometimes it feels like I was still 13. When he stares at me and I still feel shy. Wonder why I still have that feeling.

I’ve been to the end of the world, alone without him. And we survived. But why when we are only 2 hours away it is still hard to bear. Guess 2 hours away is not good enough. We should be together. Shouldn’t we?

Good luck working sayang! I’m always there for you;).

stages for your heart…

Stage 1: tak pernah tinggal solat.
Stage 2: tak sengaja tertinggal solat (tertidur, etc). Rasa guilty yg amat sangat.
Stage 3: Indirectly sengaja tinggal solat (alarm jam bunyi, tapi snooze 5-6 kali sampai Subuh pun lebur). Rasa guilty, tapi tak seguilty time stage 2 dulu.
Stage 4: Mula ambil remeh hal solat. Kalau tgh syiok main game tinggal. Kalau ada slot wayang best tinggal. Rasa guilty seciput jer tinggal.
Stage 5: Terus meninggalkan solat. Hilang terus dari schedule hari harian…Takde rasa guilty langsung. Stage paling bahaya sbb hati dah gelap.

Then, one day if you get lucky, dicampakkan hidayah dalam hati, you just realised what is missing. You missed having that guilty feeling. You become heartless, no feelings towards your prayer.

Sometimes it takes a harder way to realise. Maybe something struck. Pangg!!! ( someone you love past away, get the first F for your grade, putus cinta, etc).

Then you try to change. Try to get back to stage 1. You have to try hard because only God knows how many evils are surrounding you at the moment. Mesti diorang tensen. Penat penat diorang hasut budak nie sampai stage 5, tetiba nak taubat pulak.

But you know you have to be strong. Coz you are a good person. You are a good person that made a wrong decision before. Now is the time to make a right decision.

And one day, you achieve that pure stage – stage 1. You are happy. But of course evils won’t surrender. That’s what they promised to Allah. Utk menghasut umat manusia sampai akhirat. Dan manusia pula pelupa. Cepat lupa. Jadik tak mustahil dari stage 1 boleh jatuh stage 2 balik. Tak mustahil.

Ini bukan terhad kepada bab solat. Sama jugak kes kes lain; mcm tipu mak bapak, minum arak, boros shopping, maksiat, etc. Semuanya bermula dgn stage 1 je. Tapi sikit sikit lama lama jadik bukit….

But just remember…you can climb back to stage 1. You just need to try. And hopefully, bila Izrail dtg memanggil nanti kita semua berada di stage 1. InsyaAllah…

P.S. Enjoy the weekend. Sape2 nak pergi tgk wayang, I recommend The Eye 2, especially utk siapa2 yg dah tgk part 1 dulu. Super Sapien tu boleh lah tahan. Sape minat cerita komik pergi lah tgk. Sape benci cerita komik (kuasa luar biasa, binatang luar biasa etc), tak payah lah tgk…kua kua kua…

trip to the zoo…

Baru baru ini aku ke zoo negara dgn my boyfriend. Aaaa..tapi bkn saja jln2 tenet tau. Hehehe..We both love animals, plus sambil tgk animals sambil babysit my niece yg ikut sekali. Last time aku pergi zoo waktu darjah 6. Mak aih…dah bertahun ek…

Well, I enjoyed the bird park. Mcm mcm burung ada. Monkeys are okay. Lepas tu ada satu area tu utk kanak kanak; where they put ponies, kambing, and parrots in an open area. Best jugak yg tu. Then there’s safari area where there’s a big area for zebra and giraffe. Itu pun best. There’s also ape park, yg tu pun ok. Rasa dulu time aku pergi tak ada lagik.

The show from Manja, the orangutan and sea lion (tak ingat nama apa) pun bagus. Sebab aku dah pergi sea world so aku pernah lah tgk show yg lagik bagus. Tapi pendapat mereka yg lain kata best, so aku rasa two thumbs up jugak lah show tu. Btw, pengacara tu suara mcm Halim Din lah…

However….yg lain lain menyedihkan…. Adoii… aku terkejut bila masuk rumah reptilia. Aku ingat time darjah 6 dulu bila masuk situ best gila. Tapi sekarang….dahlah ada beberapa cermin bertampal tampal dgn suratkhabar ( sebijik mcm cerita Ju-On), lepas tu cermin dia punyalah dah lama tak dibersihkan sampai kita tak boleh nak nampak jelas binatang dkt dlm tu. Air cond takde pulak tu. Malu rasanya aku kepada mat saleh yg tgk.

Apa cerita sampai jadik macam tu? Takkan tak ada budget? Namanya zoo negara. Padanlah orang ckp zoo taiping dgn tmn mini dkt air keroh tu lagik best. Tapi siapa yg dah pergi tahu lah kan. Utk pelancong, diorang mesti pergi zoo negara. Sebab ingatkan itu yg plg best. Nak tgk haiwan2 yg hidup di Malaysia. Sebab dari pengalaman aku dkt States dulu, mat saleh mmg suka nak tahu flora & fauna yg ada dkt negara lain.

Jabatan ape handle zoo negara nie yek. Aku kurang pasti lah pasal tu. Tapi kalau boleh nak sgt sgt tpt reptilia tu diperbaiki. Lepas tu ade sesetengah area tu mcm dah terbiar. Papan tanda tak ada. Lepas tu ada kolam sampai berlumut teruk sampai dah nak jadik kaler hitam. Macam dah setahun tak bercuci. Adoii…apa lah tourist kata yer bila tgk…

Kalau alasannya tak cukup kakitangan, tambah kakitangan. Naikkan gaji. Promote budaya sayangkan binatang. Sbb aku tgk dkt States pun itulah salah satu cara diorang promote pekerjaan zookeeper nie. So takder lah orang geli ker ape nak kerja dkt zoo. Malah pekerja diorang semua passionate menjaga binatang.

The next thing….nak visit taman burung laa pulak…Jom jom 😉.

Trip to Singapore

Just came back from Singapore. Since it’s for work not pleasure, I don’t really have time to enjoy the place 😦.

However, I really enjoy my bedroom! The company provided me with a 5 star bedroom hotel with the deluxe king bed, I had sooo much fun sleeping! ( tak percaya tanya Stitch) Hahaha…The bed was so comfy and cozy, thus I am sooo lazy to get up for work the next day!

They put me on the 53th floor so I can see the whole island from the balcony. Really love the view from there! Sebelum nie tak perasan pun harbor dia lawa. Well, the last time I went to Singapore was when I standard two, so don’t really have an initiative to enjoy an harbor scenery at that age I guess.

Spend 2 hours window shopping. The stores there remind me a lot at the US stores. Sigh….

And of course I also enjoyed the food! The receptionist recommended to go to a Peranakan restaurant (baba & nyonya I think) dinner buffet. Oh gosshh…I eat all the seafood, sushi, mee siam, rojak, and desert! Usually I don’t eat that much in buffet, but since the company is paying, I had to enjoy it until the last drop. Soo deliciouss… Malu jugak dkt abg abg waiter dkt situ tapi peduli apa…Buat bodo jer laa… hahaha… I think the prawn curry is the best.

My mom said Singaporean Peranakan food is better than the one we have in Malaysia. Well, how I supposed to know. That was the first time I’ve heard the word peranakan. hehehe… But my mom really knows a lot about food, so I guess it’s true. Rugi pulak tak mkn lagi byk! hahahaha…

But as always, I never like the travelling part. Even the flight took less than an hour, I hate it. Even I had traveled as far as US, I still don’t like the feeling I have when the plane took off leaving KLIA. Mcm rasa homesick laa lebey kurang. Teringat family and boyfriend 🙂. But the landing is still bumpy. I dunno why the domestic flight mesti bumpy2 bila landing. Kalau international tak pun. Tapi kalau naik domesctic dkt US dulu tak bumpy jugak…hmmm…Ada kaitan dgn jenis plane agaknya ek.

Oh yeah…1st time naik ERL Express ke airport. Mmg laju. Selaju MRT ingapore. Tapi kira Singapore lagi advance lah. MRT tu mcm LRT kat sini. Tapi dari satu stesen ke stesen berikutnya seminit je. Mmg menggalakkan bangun tidur lambat kalau nak pergi ofis. Hehe…

Buli – bukan tajuk filem:)

Takziah aku ucapkan buat keluarga allahyarham yg meninggal baru baru ini akibat dibuli di sekolahnya. Pasti keluarga allahyarham amat sedih. Buli oleh pelajar senior bukan perkara baru. Sudah terlalu biasa. Kalau setakat dimarah oleh senior, itu perkara lazim. Utk budak budak lelaki, kekadang disuruh basuh baju.

Tapi walau apa pun, dlm kes ini jelas yg tersilap langkah ialah pihak pengurusan sekolah. Walaupun pelajar itu meninggal dunia kerana dipukul pelajar form 5, bukan dipukul cikgu,aku tetap rasa cikgu/warden nya yg tersilap langkah.

Sebab utama, allahyarham pernah dibuli sebelum ini dan sudah melaporkannya kepada pihak sekolah. Tapi tiada tindakan diambil. Sekolah diamkan sahaja. Mengapa???

Sehinggakan apabila dia meninggal sekalipun, sekolah melaporkan akibat terjatuh di tandas asrama. Setelah dikaji pihak hospital, baru diketahui itu bukan puncanya tetapi kerana internal bleeding akibat dipukul. Kenapa pihak sekolah nak rahsiakan???

Berbaloi ke menjaga nama baik sekolah sebegitu sekali?

Sekarang sudah heboh dlm semua suratkhabar kisah sekolah itu. Sekarang satu sekolah menanggung malu. Tapi nasi sudah menjadi bubur. Menyesal berjuta kali pun allahyarham tetap takkan kembali.

Mungkin warden/cikgu menuding jari kepada pelajar yg membuli. Tapi dari pengalaman yg aku lihat sendiri, bebudak lelaki nie walaupun umur dah 17 tahun ( form 5), tapi pemikiran mereka masih belum matang. Akal masih belum dapat berfikir panjang. Bila tak berfikir panjang, tangan jadi ringan utk memukul kalau tak puas hati terhadap mana mana pihak. Lepas tu, bila sorang memukul, geng dia yg lain pun naik syiok dan join sekali. Macam orang kata dah naik hantu. Waktu nie, syaitan pun apa lagik. Riang gembira bersorak menghasut…“pukul lagi, pukul lagi!.

Perkara macam nie biasa. Dkt sekolah aku pun jadik. Walaupun pelajar pelajarnya terpilih, cemerlang di Malaysia, selalu kes buli terjadi. Tapi walaupun nama sekolahku gah satu Malaysia, pengetua tak peduli. Tetap ambil tindakan. Dpt aduan, terus kena masuk Jemaah Pengadilan Maktab. Terus dihukum. Ingat lagi pernah satu ketika sampai 10 orang dibuang kerana terlibat dlm kes buli begini. Kan senang macam tu. Tak ada lah kes itu berlarutan, dan jadi iktibar kepada pelajar lain.

Setahu aku, tak terjejas pun nama sekolah walaupun buang sampai 10 orang macam tu. Walaupun ada antara yg dibuang tu scorer (mmg time SPM score 9A1), nak buat macamana kan…Lebih elok dari pihak sekolah menyesal kemudian hari….