fobia dgn peragut…

Among my friends in States (or we could say among the girl friends), it is common to shop for handbags, since it is stylish and cheap. You could get popular brands like Guess, Liz Clairborne or Nine West as low as USD15 during sales. Sometimes if you get luckier, there are also the USD5 handbags lying around. Sebab itulah ada yg borong sampai 5-6 handbag sekali shoppingπŸ™‚.

However, back in Malaysia, you could not enjoy 100% the satisfaction of having these branded stylish handbags. Dlm area Ampang je, ada 14 kes ragut beg dalam sehari. Kalau ikut cerita member2 aku (dan edisi siasat..hehe), area area lain kat kl nie pun sama jugak.

Kalau aku berjalan tanpa cik abang ku, aku lagik selesa bawak sling bag (beg selempang dkt bahu). Handbag yg lawa biar saja peram jadik harta dekat rumahπŸ™‚. Bukan aku sorang je. Aku tgk bebudak pompuan lain yg jln sorang sorang pun mcm tu. Semua orang pegang beg erat erat, mcm nak peluk je. Takde can lah nak jln casually sambil melenggang…semua orang jadik fobia dengan peragut. Kengkadang duit dlm tu bukan byk pun, yg berharga selalunya IC, handphone, sunglasses? hehehe…

Sebenarnya time aku darjah 6 dulu dah pernah alami experience kena ragut nie. Aku tgh jln kaki nak balik rumah, tetiba rantai aku kena ragut.

Mamat motor tu mula mula datang dari arah berdepan dgn aku. Aku buat donno jer lah tgk dia masa tu. Tak ingat pun aku ada pakai rantai emas waktu tu. Lepas tu taktik diorang nie, diorang matikan enjin motor and dtg diam diam dari arah belakang. Aku memang tak sedar langsung. Bila dah betul betul dekat dan bila pembonceng tu dah ready nak pow si mangsa, baru lah dia press enjin motor dia ready nak pecut. Terkejut beruk jugaklah aku masa tu.

So buat semua cik cik adik yg jln sengsorang, mmg lah kena sentiasa alert dgn surroundings area. Jangan lah nak berangan ke, ber sms ke waktu jln tempat yg sunyi. Dan elakkan jugak dgr walkman/cdman sbb nanti tak dgr kalau ada orang approach. Heheh..kiranya cdman aku tu pun still duduk terperuk dekat rumah lah sehingga hari nie…

P.S: Ckp pasal Wan Kamarudin, hari tu jumpa dia waktu Karnival ANSARA. Boleh tahan jugak rupa dia secara live, hehehe..kalau tak takkan member aku sorang tu nak bergambar dgn dia kan…πŸ˜‰.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s