job hunting

Job hunting could be hard, but sometimes opportunity comes when you least expected.

I officially started my job hunting 3 weeks ago. Basically by two means. i. Through internet agents such as jobstreet.com, and jobsdb.com. ii. Through write in, where I send my resume to companies.

By write in, I could choose the company that I want. However, sometimes they would only ignore your letter since they don’t have job opening at the mean time. Tapi mana tau lah kan rezeki, try jer lah kan. Tak rugi apa apa…

Plus, kalau boleh aku nak kerja dgn insurance company since major aku lebih menghala ke situ. Sebab tu write in to insurance companies.

Anyway, alhamdulilah tak sia sia jugak aku write in. Khamis lepas dapat offer kerja dari salah satu syarikat insurans yg aku apply write in. Kebetulan ada kerja kosong walaupun dia tak iklankan. Dia kata kasik tempoh percubaan dulu utk aku selama 3 bulan. Aku tak kisah laa…Janji dapat experience. Sebelum nie asik dengar si Margie tu jer bercakap. hehehe..rindu pulak dekat Margie (profesor aku). Hehehe…

Sehari lepas tu, datang pulak offer dari 2 bank lain. Chesss….masa aku mula mula carik kerja dulu tak ada saper nak offer. Skang nie sumer nak offer serentak pulak. Agaknya lepas raya haji orang baru nak bukak surat kot.

Tapi sebab aku dah accept offer pertama, aku malas dah lah nak pergi yg lain. Lagikpun yg tu sykt insurans, lebih menepati dgn major aku. Bos dia pun cam baik, mat saleh…hehehe… Plus dekat jer dgn rumah aku, convenient utk orang yg macam aku yang takder lesen kereta nie. Muahahahah…

Anyway, isnin nie aku start kerja dekat Jln Sultan Ismail. Doakan bos aku baik hati…heheeh…pis.

Terima kasih utk abang aku yang sentiasa bagi support dan tolong lekat setem. Juga mama yg rajin antar aku gi cyber cafe time nak mintak kerja dulu. Nanti dapat gaji boley belanja korang nasi ayam cozy 🙂, InsyaAllah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s