hari terakhir di Madison

Okayy….

Graduation Ceremony berlangsung dengan selamat, alhamdulilah…thanx for everyone who came! Muahhsss….

2 more hours before leaving Madison. Then I’m off to London!!! Doakan kami selamat dalam perjalanan.

Teringat masa 1st year dekat sini. All the freshman followed Chip (senior), meredah snow dari Red Gym ke Islamic Center. Sejuk gila, sampai ade yg siap tergelincir lagi atas snow. Huhuhu…(Chip tak kasik naik bas L a.k.a #81 sebab time tu kena bayar 5 kupang).

Masa 1st time sampai Madison, muka pertama yg kami nampak si Bear, dgn awek di sebelahnya 😉. Lepas tu, dgn kereta dia dan 5 lagik kereta lain kitorang bertolak ke Badger. Susah payah abg abg senior tu angkut beg ke tingkat atas. Sampai ada beg yg pecah roda!

Sampai sampai, dah siap ada sandwich telur dan roti, gila lapar time tu. Tengahari diorang masak kari ayam pulak. Lepas tu tidooooorrrrrrr…..jet-lagged utk kali pertama. Huhuhu….

Anyway, tu kisah freshman. That was 4 years ago. Fuhh…akhirnya, 4 tahun juga rupanya. Macam tak sangka pulak. Kesimpulannya, MADISON memang best. Orang orangnya best, U die best, komuniti best, etc, etc. If I were to go back 4 years ago and start all over again, I will still choose to come to UW. Who don’t want to be a part of the Madtown? 🙂

Thanx for all Malaysian @ Madison. Going to miss you all! I’ll be in Malaysia January 3rd onwards. InsyaAllah, see you later!

final exam tomorrow

This usually don’t happen. Surfing the net walaupun esok exam? Exam pukul 7.45 pagi pulak tu…huhuhu…But my mom knew. I called her and she knew I wasn’t studying. Mother instinct🙂.

Ikutkan hati nak rilekssss jer…Nak tgk Return of the Gollum:). And oh yeah, that Monalisa Smiles movie, nampak mcm best je.

Anyway, graduation ceremony @ Kohl Center, this Sunday, @2pm. Datanglah beramai ramai 🙂. Dekat sini semua orang bley masuk graduation ceremony, since dia buat dekat stadium besar. Atuk nenek orang putih semua datang. So students Malaysia selalu datang reramai. And bila ceremony habis, semua turun bergambar.

I don’t actually mind graduating without my parents. It just so far away, not worth it semata mata nak dtg tgk aku amik sampul diploma, huhuhu…
Melainkan kalau orang yg berduit lebih takper lah nak dtg holiday. Plus the winter weather won’t do good to my mom’s asthma. It’s enough that I know they always pray for my success. Lagikpun adik beradik aku semua grad tanpa mak bapak. Fair and square huh…Cuma akak aku kurang aci jugaklah, dia grad tunang die ade. Hehehe…

I’m going to miss Nicholas so muchh… Going to miss State Street, union terrace, badger, and the list will go on and on…

But at least I won’t miss bundling up in this nasty cold weather. It will be summer all year long again. 🙂.

6 months max you’ll be happy coz of money…

Dah lama tak update. Biasalaa…orang takde komputer🙂.

Lusa exam, penentuan hidup mati laa kiranya. Harap harap terbuka hati Margie nak kasik markah tinggi tinggi sket, amin…I’m glad I took the class with her. Masa nak ambik kelas tu dulu, takut jugak. Semua orang kate kelas killer, ditambah dgn cikgu killer, kecut habis laa…Tgk tgk best jugak si margie nie. Tak ngantuk langsung, dan yg paling penting dia selalu kaitkan dgn dunia realiti. So mcm ter’inspired’ jugak lah nak jadik actuary. Huhuhu…

Hari tu time kelas psychology, cikgu tanya what are the things that makes you happy?. Bincang punya bincang, keluar lah topik duit. Then cikgu cakap paling lama orang rasa gembira sbb dpt duit average 6 bulan je. Lepas tu dah tak rasa ape sangat. Sbb tu dia kata org kaya sibuk collect kereta. Beli Porsche sebijik, happy giler. Tapi lepas 6 bulan rasa mcm nak beli kereta lain. ( boley apply tak dkt org yg asyik beli handbag je? huhuhu..).

Cikgu kate boleh laa jugak apply dekat benda lain. Contohnya dlm percintaan ke, cuma dia kate tu lebey complicated sket, and more varied from person to person. So kalau lepas 6 bulan tu rasa boring biasa lah ek…pepandai lah renew the vow…huhuhu…

Hari Ahad graduation, mcm tak percaya je. Dulu asyik hope for this day to come. Looking 4 years back, banyak jugak benda sebenarnya yg tak berjaya disempurnakan. Cthnya tak berjaya nak kumpul dolar amerika banyak banyak, huhuhu..tak berjaya nak ambik lesen kereta..(hampehhhh sungguhhhhhh!!!), etc, etc….

Generally, 1st year dekat sini riang gembira, excited laa katakan. Kelas pun senang je. 2nd year kekadang jadik depressed + homesick, dan mungkin kerana berlagak pointer pun macam nak jatuh. Huhuhu…Nasib baik dapat masuk Business School time tu. Remembering those days when I was struggling to be in Grainger…

Then, 3rd year dah insaf, rajin sket. 4th year kembali excited sebab dah nak grad. But now, perasaan excited pun bercampur baur. Sebab dah kena jadik orang dewasa, kena carik kerja, carik duit, balas jasa mama ayah tersayang…

Getar jari-jemari,
Bertaut pada harapan ini,
Aku membilang hari,
Apa akan datang nanti,
Ku nanti,
Istana menanti, pasti…

praying mantis

Semalam balik kerja lapar giler sbb tak sempat nak lunch. Semangat aku terus goreng ayam dan masak tomyam sayur. Lepas tu tgh syiok tumbuk sambal belacan, baru perasan nasik tak masak lagik…isk isk….by the time nasik masak lapar pun dah hilang…sabor jer…

Semalam tgk LOTRs lagik utk kali ke berapa entah. Regent asyik dok ulang jer dvd die. Aku dgn Nany sampai dah boleh hafal dah sejarah middle earth, huhuhu…excited jugak nak tunggu The Return of the King. Jijan sampai dah beli dah tiket wayang dier. Dasyat sungguh, dah lah taknak ambikkan utk org poster legolas :p.

Yesterday Preschool Recap~

Henry: I am a transformer, guess who I am rite now? [making sounds, sth like..cheeqq..cheeqqq…]
Me: Emmm…give a clue.
Henry: I have a claw..cheeqq..cheqqqqq..
Me: A cat?
Henry: No. Cheqq…cheqqqq
Me: A lion?
Henry: No.
Me: One more clue
Henry: I have an antenna.
Me: Huh…A Rhino?
Henry: No! An antenna! Not a horn!
Me: Moose?
Henry: No! Antenna! Antenna! Okay…it’s an insect. Cheqq…cheqqq….
Me: Okay…ants?
Henry: No. I’m taller than ants. I can stand with my hind legs.
Me: Okay…a grasshopper?
Henry: No. My skin is smooth. Not like grasshopper. I have a small nose. Really small nose. Really really small nose.
Me: (iskk..menatang aper laa nie..sabor jer..). I don’t know.
Henry: It’s start with M.
Me: A mosquito!!!!
Henry: No. Maa…Maaa…Mantis…
Me: Ohhhh…okay, you’re the praying mantis.
Henry: Yeah yeah…praying mantis. Cheqqq..cheqqqq…cheeeqq…cheqqqq…

souvenir from the 2 yrs old

Something great happened last 2 weeks. Waktu tu tengah tukar diaper Ian dkt tempat kerja. I’m personally okay with changing diaper things. Kelakar pulak teringat dulu2 waktu awal kerja aku suka jer mengelat kalau kena tukar diaper. Rasanya dah nak dekat setahun kerja tadika baru 1st time aku try buat kerja tu.

Since aku takde adik, mmg tak reti ape ape mengenai diaper nie. Jgn kata aku, kakak aku pun tak reti jugak. Sbb mama tak pernah suruh kitorang tolong benda benda macam tu. Teringat ada satu kali tu mama suruh tolong pakaikan Adeeb lampin baru. Aku dgn kakak aku dua dua tak reti nak lipat, last last tunggu lah jugak mama aku. Hehehe….

Anyway, back to the diaper things. Sbb cecikgu sumer tgk aku nie kategori penyayang terlebey (ehem ehem…), diorang mmg suka lah tempatkan aku dekat kelas toddler (2 years old). So biasalah kan diorang nie ada yg pakai pampers lagik. Jadik lelama aku jadik biasalah buat kerja nie.

So 2 minggu lepas waktu aku tgh tukar pampers si Ian sambil nyanyi nyanyi dgn dia, tetiba jer dier ckp “Menina”. Aku terkejut sambil tgk dkt dia (sbb dia tak pernah sebut nama aku, cam kira pelat lagik laa budak nie). Lepas tu dier sebut lagik. Hehehe…seronok gila rasa hati time tu. Cam priceless laa. Sejak dari hari tu mmg dia dah pandai panggil nama aku. (kat tadika sini panggil cikgu dgn nama je, tader sebut teacher).

Anyway, tu cerita 2 minggu lepas. Then hari nie…hati aku kembali riang gembira. Teka sebab ape? Sebab si nicholas pulak sebut nama aku. Huhuhu…Cam tak percaya tadik, coz the last time I remembered he called me “aaanneee”. So aku ingat mmg takkan sempat dah laa nak dgr dier sebut nama aku.

Tapi tadik waktu ada lagik sorang cikgu marah die sbb dier letak tupperware atas kepala, die tgk dkt aku, lepas tu panggil “Menina” (nak simpati laa tu…). Haa…terkezut aku. Sbb seronok banyak kali laa hari nie aku tanya dia “What’s my name?”…huhuhu..Die pun seronok jer melayan🙂.

I guess that could be one of the best souvenir from a 2 year old…

post hari raya

Wow…dah lama tak update. Terima kasih utk semua yg ucapkan selamat hari raya, samada secara virtual atau kasik kad. Cayanggg ngkorang semuaaa🙂.

We spend our hari raya celebration with tons of food, movies, and leisure. I really had a great time. Boleh dikatakan nie raya plg best spjg duduk dkt states nie. Aku melepak dgn member2 dari pagi sampai mlm. Realising the fact that such things could be the last time we really hang out together made it more special for me. (Since semua dah nak grad, carik kerja & tader masa nak jumpa each other sangat). Faz dtg dari Purdue, which make it more fun😉.

Abg shipping datang hari ahad hari tu. That means I’d shipped my dearly dell pc. I sent my doplhin, penguin, & kiwi plush toys along to take care of my stuff in the cargo. Huhuhu…Plus, they are really looking forward to see the sea again😉. Hopefully semua barang selamat sampai, safe and sound.

My feeling is 50-50 rite know about graduating. Of course I’m going to miss Madison, even though I don’t really show it. This is a great place! I’ll miss shouting at Camp Randall, walking along State Street!!! Those really really delicious ice cream!!! and of coz I’m going to miss those monthly allowance from Mara. Ugghh….Talk about being independent. Am I ready? Lecehnya nak carik kerja…pray for me that I’ll get a great job🙂

Menambahkan lagik kesedihan aku ~the last FRIENDS episode for this year was aired last week. Makes it seems so final. Ugghh…They will air the next new one on January. Biasalah diorang nie cuti dari thanksgiving terus sampai New Year. Bukan nak kata kat malaysia tak bley tgk cerita tu. But then, once you got a job I don’t think I’ll get hook on tv that much (berdasarkan pengalaman akak2 aku). Compared to now where I could still leisurely be in front of tv from 7-9 every nite. And I’ll miss all those un”cut” scenes…huhuhu…

Bila plak cerita One Tree Hill nak sampai malaysia? isk isk…baru jer jatuh hati dgn Chad Murray…

Not to mention those munchkins in the preschool. Alahai…tak bley jumpa si comel Nicholas dah…Jackie gave me a really good reference, terharu pulak rasanya bila baca.

But am I ready to face the future…I don’t know. Hopefully things will be smooth as plan…InsyaAllah….

P.S-Thanx to Nany in helping me packed my stuff:)