you could be your own enemy…

Berakhirnya final exam management aku pagi tadi. Nak menangis jugak tgk soalan. Tapi goreng saja lah apa yang patut. Let bygone be bygone…

Yang pasti, dengan rasminya aku tinggal nak ambil satu subjek sahaja lagi untuk graduate. Yahoooo!!!! Walaupun killer subject (which why I save it to the end), tak kisah lah. Gumbira jugak.

Empat bulan lagi sebelum aku dapat kembali berpijak di bumi Malaysia. Tiba tiba diburu rasa rindu, tak sabar untuk pulang. Ditambah kelmarin download gambar2 time dekat MRSM Gerik daripada member aku. Mak aiihh…comel lah pulak buah hati aku time form 3🙂.

Terus disambar rindu pada si dia dan teman teman. Dekat family lagi lagilah membuak rindu. ( terjangkit dgn homesick si nini ke? hahaha…) Ya Allah, panjangkanlah umurku agar dapatku kembali ke tanahair tercinta…

Teringat lebih kurang 2 tahun dulu, pernah satu ketika mood aku down. Macam dapat penyakit malas. Belajar malas, solat liat. Bahayanya penyakit malas nie, susah nak ubati. Makin lama makin menjadi.

Lepas tu bila result rendah, hati aku menyalahkan insan insan lain. Salahkan profesor yg ajar boring. Salahkan insan insan tertentu yang kononnya membunuh emosiku tika itu. Mama terima lah alasan aku tu. Tak bebel sedikit pun walaupun pointerku jatuh.

Kemudian satu hari aku terbaca bait ayat dalam sebuah buku. Katanya “Musuh terbesar manusia adalah diri sendiri dan iblis. Hati nurani, akal, nafsu, dan perasaan adalah sekumpulan zat zat dalam diri yang boleh menjadikan kawan dan lawan”.

Contohnya kalau ada orang sakitkan hati kita, perasaan benci yang membuak boleh memusnahkan hati kita sendiri. Jiwa akan jadi lebih tenang kalau kita cuma anggap itu sebagai satu dugaan Yang Maha Pencipta. Apa apa hal, tenangkan diri dan minta petunjuk dari-Nya.

Membaca bait itu membuatkan aku tersedar. It’s all up to me how to handle the problem. Kalau nak terus meratap sedih, sampai bila pun aku takkan mampu bangkit. I could be my own enemy…

Kejutkan lah ku teman,
sebelumku lemas dalam jurang yang dalam…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s