soalan budak umur 5 tahun…

Martin dgn Luis Mauricio tgh bincang pasal something. Aku khusyuk baca novel, malas nak melayan. Aku biar je bebudak tu main sendiri. Setengah sibuk mewarna, setengah sibuk main lego dan computer game. Tiba tiba aku dengar Luis Mauricio cakap, “Go ask Monina.”

Martin terus datang dekat aku. “Monina, did Jesus die or still alive?” Terkejut aku. Aggghhh..tak ada soalan lain ke bebudak nie nak tanya!!! Tanya lah pasal X Men ke, Finding Nemo ke, seronok sikit aku nak menggoreng… Otakku berputar ligat.

“Well, people believe he’s up there. Not dead yet. But he’s not on earth anymore”
“How he went up there? By magic?”
“Emm..You know, by angels.”
“I watched about him in tv, I saw his statue.”

Diorang pun kembali main lego. Aku kembali bukak novel. Tapi tiba tiba konsentrasi ku hilang. Statue? Salib tu ke dia maksudkan? Isk isk..betul ke aku jawab tadi? Alamak..aku cerita pasal Nabi Isa ke tadi. Kalau kepercayaan Krisitian lain ke? Hampeh… Macamana kalau cerita yg dia dgr dkt tv tu lain? Silap langkah, mahunya parents dia marah aku ajar merepek dekat anak dia.

“Martin, you know what. About your question just now. Some people believes he’s already dead. But some people believe he’s up there. It just a very long time ago, so different people believes different things. But what I know he was a good guy.”

Martin puas hati. Aku pun puas hati. Aku tak memesongkan kepercayaan aku sendiri, dan tak memeningkan kepala dia. Boleh sambung baca novel Bila Sena Kembali Berbunga yang dah nak masuk 3 kali dikhatam. Hihihi..

Lepas tu aku cerita dekat cikgu cikgu lain. Diorang semua cakap okay lah jawapan aku tu. Diorang pun tak tahu jugak nak beri jawapan yg tepat.

Anyway, hari ini hari terakhir Martin dekat sekolah. Aku kenal dia sejak umur dia 2 tahun. Sibuk bolen bolen lagi waktu tušŸ™‚. He has really grown up now (tengok je lah, tanya soalan tahap dewa dekat aku).

Dan hari nie hari terakhir Jenna. Dia nak pindah Chicago next week, dapat kerja tetap. She just graduated last May. So hari nie kami ber farewell party dgn makan makan šŸ™‚. Morning snack makan pancake, lunch mkn pizza & cupcakes, snack petang makan home cookies. Banyak parents bawak cookies as a treat for Jenna. Kitorang pun tumpang sekaki lah šŸ˜‰. Aku rasa 10 cookies aku makan! huhuhu….what a day…

Good luck Jenna! She’s all set to face the real world. What about you?

Haruskah kita masih termangu di bawah pepohon itu, ketika hujan sudah melunturi danau yang terusang…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s