preschool system

Bangkit awal hari ini, kena ganti kerja di Preschool. Ada seorang cikgu tu ambil cuti kecemasan kerana kakaknya meninggal.

Sistem sekolah dekat sini, bebudak masuk Preschool sekitar umur 2-5 thn. Dekat Preschool tak ada set up meja dan kerusi untuk kanak kanak belajar. Basically, bebudak belajar secara informal. Antara perkara yang mereka tekankan waktu ni ialah motor skill, social skill, creativity, & self-esteem.

Umur 6 tahun diorang masuk Kindergarten. Kindergarten dekat sini di bawah public school, bukan macam sistem Malaysia. So, baru start belajar secara formal. Kiranya diorang masuk sekolah rendah umur 6 tahun lah…

Tapi dekat sini, kemasukan sekolah bulan September, kiranya siapa yg umur 6 tahun bulan September bolehlah masuk sekolah. Kalau tak, tunggu lah lagi setahun dekat Preschool. So kalau aku lahir bulan 5 dan member aku lahir bulan 10, kitorang berlainan darjah walaupun sama sama lahir tahun 1981.

Ntah apa apalah sistem US nie…saja jer nak lain dari yang lain. Hmm..tak sure pulak sistem negara lain macamana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s