F1 di Brazil

hello hello…

1st of all, a shout out to MAN U fan out there!!! Menang 4-0 kepada Liverpool. Gumbira sungguh rasa hati. Walaupun ada penyokong fanatik Liverpool ckp diorang kalah sbb terpaksa bermain dgn 10 pemain, aku peduli apa…hehehe..
We won fair and square. Bukannya 1 atau 2, tapi 4 golll!!! Hahahaha..!!!

Bangkit lambat hari ini, sebab semalam gayut berjam jam dgn cik abang. Bangun gayut lagi🙂, lepas tu terus tgk F1. Oh man…dasyat gila race hari ini.

Jalan licin, sehinggakan byk kereta terbabas. They said it’s not really because of the rain, but something wrong with the water flow. Sebabnya hujan bukan lebat pun. Nasib baik hari tu tak jadi dekat Sepang macam ni.

Aku rasa lebih 6 kereta terbabas. Termasuklah the favorite M.Schumacher. Aku tgk mula mula tu dia steady jer pecut. He was on the 3rd place, dan aku punya confident dia boleh pintas Coulthard. Tgk tgk terus terbabas. They said this is the 1st time in 2 years Schumacher terbabas.

Berbeza dgn race yg lain, hari ni tempat pertama silih berganti. Sekejap Raikkonen, Coulthard, Barichello, dan last minit tu sempat juga Fisichella dari team Jordan leading. Barichello walaupun penuh beraksi memotong Coulthard, tiba tiba kereta dia mati pulak. Both Ferrari were out! Agghh…Waktu Barichello leading tu, penonton bersorak dasyat gila. Ingatkan ramai penyokong Ferrari, rupanya dia orang Brazil, hehehe…

1st time aku tgk Safety Car keluar. Banyak kali pulak tu. Suka jugak tgk kereta kereta tu baik je ikut belakang safety car sementara nak clearkan debris.

Saat paling dasyat waktu Mark Webber dari JAGUAR tu terbabas. Berpusing berpusing sampai kereta dia pecah sana sini hinggakan tinggal satu tayar sahaja. Semua org terbabas dekat spot yg sama je pulak tu. Lepas tu Alonso pun ikut crash dekat situ. Dia injured lagi teruk, terus diangkut masuk dalam ambulans.

Dah teruk sangat macam tu, penganjur tunjuk red flag, menandakan race diberhentikan. Semua org kelam kabutlah, siapa yg menang kan macam tu??

Lepas tu diorang kata kalau ikut rules bila race diberhentikan, pemenang ditentukan berdasarkan “the 2 laps prior to the red flag”. Kecoh juga waktu tu sebabnya Fischella dah leading. Jauh juga dia tinggalkan Raikkonen. Tapi sebab peraturan dah cakap macam tu dan dia pun lead tak sampai 2 lap, Raikkonen diumumkan sebagai pemenang. Nampak wajah team JORDAN kecewa sedikit, kesian tengok. Well, at least dapat no.2 kan. Tempat ketiga dapat dekat Alonso, tapi dia tak naik podium lah sbb dah naik ambulan kan…

Nampaknya Mclaren Mercedes bertaring sungguh tahun ini. Orang pun kata Raikkonen tu “the next Schumacher. Tapi ternyata bila diorang ubah byk rules tahun ini dan letak byk restriction, persaingan menjadi lebih sihat. Tak adalah team kaya sahaja conquer. Kalau tidak dulu aku tak kenal pun Alonso, Webber, ataupun Fischella tu. So sekarang diorang bolehlah juga tonjolkan pasukan masing masing dan tunjukkan kehebatan mereka racing. Bak kata cik abang aku, it becomes “a more gentleman fight…”🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s