Oscar Nite

Menghabiskan hari terakhir cuti spring break dgn menonton oscar, gayut dgn si dia, dan dapat pula makan mee siam masakan Kak Tini. Nyum nyum..Puas cuti kali ini!

Tapi bila mengenangkan paper yg kena submit tak lama lagi dan exam yg begitu dekat, kepala terus jadi pening balik:(

Tentang Oscar malam ini, pihak akademi telah warwarkan akan tiadanya red carpet bagi menghormati perang. Artis artis juga dicadangkan berpakaian sopan dan tak perlu terlalu glamorous. Nampaknya semua artis yg datang menuruti. My personal favorite is Hillary Swank dress, comel gitu.

Eminem enggan perform utk Oscar. Aku tidak terkejut sbb mmg dari dulu lagi dia cakap dia tak kisah dgn Grammys ataupun Oscar. Tapi bila Barbara Streisand bukak envelope dan buat bunyi terkejut, hati aku merasakan Eminem yg menang. Tgk tgk memang betul pun dia menang, yeyeyeye!!! Tak sangka sungguh…

Nicole Kidman seperti yg dijangka, merangkul oscar buat kali pertama. The Hours adalah satu satunya filem yg dia lakonkan time dia divorce. Awalnya dia tak mahu terima offer sebab takut tak dpt kontrol perasaan sedih kesan dari divorce. Kalau boleh dia nak pergi menenangkan diri, bercuti dari berlakon. Tapi atas support famili dan kawan kawan, dia pun terimalah watak tu. Lucky her. Tadi anak perempuan dia datang sekali, tak nampak pula anak lelaki dia. Dgn Tom agaknya…Sinar Tom semakin malap, macam kes Awie & Erra jugak.

Lain lain..Chicago menang best filem, mmg aku dah jangka. Zeta Jones dpt aktres pembantu, yg nie aku target Julianne Moore sebenarnya. Pelakon lelaki pun satu kejutan, Adrien Brody dari The Pianist yg menang.

Antara perkara yg dinanti nanti ialah samada aktor2 ni nak komen pasal perang atau tidak. Some of them did, team Bowling for Columbine terang terangan ckp “we oppose this war Mr Bush”. Adrien Brody mentioned “may God or Allah give us peace.” I think that is interesting.

Siaran langsung akademi dari channel ABC beberapa kali diberhentikan bagi memberi laluan kepada lintas langsung dari bilik berita. Tapi aku rasa entah apa apa entah berita yg mereka sampaikan. First lintas langsung tu diorang sampaikan berita tentang 50 askar Amerika yang terbunuh di Iraq. Second lintas langsung tu, diorang sampaikan pasal 16 askar Amerika dijadikan tawanan oleh pihak Iraq. That’s it. What the heck…baik aku tgk tv kat Malaysia macam nie…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s