patah gigi

I can’t talk much. Esok ada 2 big quizzes and one midterm. So otak cam berserabut sekarang ni. Bestnya kalau dpt join kelas yoga ker, boleh relax kan, hehehe..One other thing, kalau time stress ni, my craving for chocolate and ice cream is like crazy!

Semalam waktu kerja di tadika Zoe (with her mom) dtg ambil adik dia. She used to be in the Preschool last year. Dia ingat lagi aku, so dia dtg dkt aku dan bagitahu I’m in kindergarten now. (Dkt sini umur 6 thn masuk kindergarten- as a part of the public school system). Lps tu dia dgn bangganya buka mulut dan tunjuk gigi dia, “See, I lost my teeth”. Aku dah faham situasi dkt sini kalau patah gigi tu mmg bangga habis lah so aku ckp lah congrats. Then aku tanya, “Did tooth fairy gave you anything?” Zoe said “Yes, a cinderella costume“. Hehehe…gempak sungguh hadiah dia dapat.

Aku rasa bagus gak fenomena patah gigi ni dijadikan mcm satu status yg boleh dibanggakan di kalangan budak budak. Mcmlah kalau kat Malaysia bila masuk umur 18 thn, ngko syok boley drive. Similarly bila masuk 6 -7 thn, bebudak kat sini syok bila gigi patah. Instead sesuatu yg dianggap memalukan, ngko jadi seronok pulak. Siap dpt hadiah pulak tu. Aku rasa inilah salah satu sebab American punya self esteem lebih tinggi dari kita. Diorang dari kecil lagi dah bentuk mcm tu. Kalau kat Malaysia cthnya masa aku darjah 1 dulu, siapa tak ada gigi mesti kena ejek rongak. Surelah malu kan budak. Yg dah mmg pemalu tu lagi lagilah terasa hati. Nak bukak mulut dalam kelas pun segan agaknya. Kesian…hehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s