I need more vitamin C!!!

GooD NewS..MAN UNITED tears Juventus apart!!! Muahahhaha…

BaD NewS for myself, I don’t feel well today 😦
Sakit tekak, panas badan, pening kepala…Aaaaghhhh! Setiap kali winter mesti flu dtg menyerang. I knew it was my fault though. It’s been almost 2 weeks I haven’t take any Vitamin C, stok orange juice aku dah habis. And lately, I’ve consume byk sungguh makanan yg tak berkhasiat; soda, chocalate, junk food. Can’t help it.

Sblm aku dtg US ni, tak pernah pun aku risau psl zat zat dlm makanan ni. Seblm aku fly, mama kasi sebotol pil vitamin C Amway, itu pun aku ambil bila rasa mcm dah nak sakit:) Tapi berkesan tau, mkn 2 biji dah hilang selsema. Anyway, satu hari lebih kurang 2 thn lps aku pergi buat medical check up dkt klinik. Doktor tu mcm terkejut je bila tahu aku tak minum susu everyday. Aku tak pernah pun terfikir pasal tu. Selalunya time aku kat Malaysia, bebudak saja yg minum susu. Tak ker? hehehe… Dia kata kalsium tu amat penting utk wanita, kalau tidak nanti dah tua senang kena osteoperosis. So dia cadangkan kalau aku tak berapa suka susu, minumlah orange juice yg ada kalsium. Jadi, sbb tak mahu kena osteperosis kan, aku pun mulalah minum juice yg ada kalsium. So, selama hampir 2 thn ni aku minum orange juice regularly, sekaligus melengkapkan sumber vitamin C. Amazingly though, berbeza dgn time 1st year, sekarang ni aku dah kurang kena selsema & flu. Alhamdulilah… thanx doc for the advice, dan juga sebab buat aku realise kepentingan makanan seimbang. Mmglah time dkt sekolah selalu belajar pasal makanan seimbang, tapi mcm tak diapply sgt pun dalam kehidupan seharian aku, hehehe…

Anyway, tadi Smallville ada special appearance Christopher Reeves. Kesian juga tgk dia mcm tu. It’s a pity when someone like superman is paralyzed. Mmglah kan dia berlakon sahaja. Tapi seumur hidup ngko berlakon jadi superman, karakter yg penuh dgn kekuatan, siap boleh terbang lagi. Siapa tahu di masa depan dia akan lumpuh seumur hidupnya. Jangan kata terbang, jalan pun mustahil. Samalah kalau pemain bola lumpuh. Mmglah sesiapa lumpuh pun kita kesian, tapi kalau pemain bola tu mcm lagi kesian jer kan…isk iskk…

CSI, the hottest show in tv

Hari ni makan luar, celebrate birthday Nany. Dinner dkt Kimia Lounge, best juga makanan dia, cuma mahal sikit. Setahun sekali bolehlaa…

Then tgk CSI for 2 hours. I’m really into this show now, can’t get enough of it. Rasanya inilah antara siri penyiasatan yg aku kagum after X FILES. But dunno whether technology dlm cerita tu mmg ada dkt real life, ataupun sekadar cerita je. Mcm episod tadi guna alat yg boleh detect tulisan atas kertas yg dah basah lunyai. Lps tu, katalah kita tulis note atas note pad then tear it out kan. From a piece of note, dia boleh baca 7 other previous note yg dah ditulis sblm tu. Dasatt…

It’s not only the technology, sometimes the idea amazes me. Entahlah aku dah cerita ke belum dkt dlm jurnal ni,terlupa pulak sbb aku dah cerita dah kat roomates aku. There was this one episode where a guy was shot. Time tu tangan dia tgh genggam kunci. Tapi akibat dari kejutan tembakan tu, bila dah mati, doktor tak boleh nak bukak genggaman tangan dia walau sekuat mana pun diorang cuba. Diorang panggil situation ni “Death Grip”. Itu satu benda baru yang aku tahu. Tetapi yg ironi nya, later on pakar autopsi tu potong pergelangan tangan mayat tu dan masukkan dlm microwave. So, boleh nampaklah tgn dia terbuka sambil berpusing dalam microwave tu. Fuhh…. nasib baik aku tak jadi polis yek. Kalau tidak nak panaskan makanan dlm microwave pun tak lalu agaknya:)

Grammys weekend

He sang it perfectly in Grammy just now. Power gila. I really think he is one of the coolest and cutest rapper:) Dia rapping with his own style, natural shj. Tapi tensen sikit coz Norah Jones menang byk, Eminem pun kalah dkt dia. Ciss..Well, dia ambil kira dari segi lirik jugak kot;) As usual, my fav artist, Nelly, and Avril punya performance pun best.

Seperti biasa, weekend sinonim dgn kemalasanku. Tak byk homework siap. Nak kata gayut, boyfriend aku pun sibuk study for his exam. Terlebih tidur dan tgk tv rasanya. Leher aku pun dah lenguh sbb terlalu asyik tgk tv, padan muka:P. Roomate aku Nany tu rajin betul, tak sia sia ambil major computer sci. Esok birthday dia, yeyeyeye..mkn luar, Nany belanja!

Rough draft paper folklore aku siap akhirnya. Tapi still kena edit. Kena buat paper psl jokes. Susah juga nak fikir specific jokes bila time nak buat assignment. Jokes aku buat tu pun kotor sikit, isshh…mmg bila dah besar ni jokes yg aku dgr pun mostly kotor. Perasan tak even kalau ada org bagi teka teki kita tanya, nie lawak kotor ke tak ni??? Aha…dalam sedar tak sedar, makin menular budaya kuning dalam masyarakat kita sekarang rupanya…

baby shower kak sue

baru pulang dari baby shower dkt rumah kak sue. Belikan dia album picture, nasib baik jugak belikan color biru. Sbb dia bagitahu tadi bila scan nampak mcm baby boy. Bknnya baby girl tak sesuai color biru, tapi sbb kat kedai tadi ada 2 choice shj, pink atau biru. Kalau pink tak berapa sesuai lah utk boy kan. Mkn banyak juga kat rumah Kak Sue. Ada roti dan kuah arab, salmon salad & kek. Seperti biasa lah, masakan kak sue lazat sehingga menjiat jari, nyum nyummmm:). Larat juga kak sue masak time tengah pregnant pun. Masalah Kak sue time pregnant dia tak boleh bau masakan sgt. Kalau tumis tumis ni, mmg terus muntah katanya. Kesian ye. So dah 6 bulan lah tak menumis alkisahnya. Bawang pun dia rebus je. Boleh rupanya rebus bawang. Agaknya org yg mmg dah berbakat memasak mcm Kak Sue ni masak apa semua jadi.

Oh ye, ada satu cerita dkt tadika aku nak kongsi bersama. Jumaat lepas, aku tolong seorang budak ni kemas selimut dia after nap time. Nama dia Kaelan. He’s one of my favorite actually:). Dkt cot dia tidur tu adalah catalog barang permainan. (Bebudak kat tadika aku sblm tidur diorang akan belek buku dulu selalunya) Setahu aku katalog mana lah ada dkt sekolah, so aku tanya lah dia…

me: Is that your book from home?
Kaelan: It’s not a book. It’s a catalog! Yeah, it’s from home.
me: Are you choosing toys so that you can show it to your mommy?
Kaelan: Nooo… I’m going to show it to Santa. I think I’m going to show this one.(sambil tunjuk dkt gambar robot)
me: Ooohh..Santa. How are you going to show to him? Do you write him a note?
Kaelan
: Yes. I’m going to put this picture near the fireplace, with cookies and milk. So Santa will eat it.
me: Aha..will he eat it, you think so?
Kaelan: Yes…not a single crumb left! I even hear his bell when I’m trying to go to sleep.

Cute juga kan bebudak ni percaya dkt Santa. At least they believe in something. Aku nak tergelak part dia cerita pasal cookies tu. Siapa lah agaknya mkn cookies yg dia letak. Ayah dia kot, tak pun anjing dia ker kan…

Rasa mcm nak shopping cd man baru lah. Oh tidak, nafsu shopping dtg menyerang!!!

refugee camp

One love for the mother’s pride,
One love for the time we cried,
One love gotta stay alive,
Ohh I will survive…

One love for the city streets,
One love for the hip hop beats,
One love I do believe,
One love is all we need…

Dah masuk 3-4 hari ada khemah refugee dkt depan library mall. Not a real refugee, kira mcm tunjuk perasaan secara aman lah. Aku tak sure diorang betul tidur kat situ ker, atau setakat pasang khemah. Tapi kalau aku dtg kerja library pepagi, diorang dah ada kat situ. Kalau lalu situ waktu mlm pun diorang still ada. Siap dgn bekalan makanan lagi nampaknya. Bagus juga diorang ni memerangi kegananasan. Tapi Bush tu mcm tak mahu dengar sahaja suara rakyat. Tapi tak pasti lah pula suara rakyat dekat area lain macamana. Sbbnya Wisconsin ni kuat Democrat (org Gore ramai), even kalau time kelas pun ada lecturer yg kutuk Bush anak beranak.Susah yer nak jadikan lirik lagu Blue tu realiti. Nak saling kasih mengasihi satu dunia. Inilah yg terjadi bila tamakkan kuasa agaknya…

Malaysian Student Dept hantar pekeliling, mintak Malaysian students kat US ni bersiap sedia dgn kelengkapan kecemasan, mcm makanan dlm tin, bateri, first aid kit, whistle, dll. Bubuh dlm bag pack so bila jadi apa apa boleh terus bawak. Panjang juga list diorang bagik tu. Ishh.. risau juga aku. Biar betul nak perang ni. Ni yg buat tak sabar nak grad ni. Ya Allah, mintak mintak aku sempat grad dan keluar dari US ni dgn selamat, InsyaAllah…

Oh ya.. Mak, abah, dan opah selamat pulang dari menunaikan ibadat haji. Alhamdulilah…

Rhythm of Love

Ditujukan khas utk si dia, for being my inspiration and my best friend. It’s not everyday I can make a rhyme, but looks like everything posibble when love is on the air!
(This one isn’t totally rhyme though;)

Rhythm of Love

I like the way you look at me from far away,
I like the way you feel shy when I look back,
I like the way you pull your hair,
Whether it is short or long I don’t care.

I like all the stuff you gave me,
The necklace, the lovenotes and the bunny,
The roses, the pyjamas and even the yummy satay,
Make me smile and make my heart stay.

I like the way you talk on the phone,
Sometimes you say honey and sometimes you say boo,
We talk in the morning, we talk at night,
With you 3 hours always a short time.

I like the way we spend our time,
We watch World Cup, Stitch and The Eye,
We even like to eat at the same place,
Kenny Rogers and KFC always bring good taste.

I know we don’t always like the same thing,
You love basketball and I love shopping,
When you talk about PC, I understand almost nothing,
When I start gossiping, I know you feel boring.

But it all makes me love you even more,
Even we always fight over something I don’t mind,
I even can’t wait to fight over the remote next time,
When both Futurama and Gilmore Girls on the air:)

party di Madison

Hello hello…

baru habis tgk finale The Bachelorette. At last Trista pilih Ryan over Charlie. Aku pun cam setuju je, sbb tgk si Charlie tu mcm playboy. Typical macho good looking guy:) Lagipun si Trista tu asyik senyum je bila tgk video Ryan. Kalau dah jatuh cinta tu mestilah asyik tersenyum bila teringat si dia kan, hehehe… Aku pun dah terpengaruh dgn cerita reality tv omputih ni. Hmm..sekali sekala layan kan, almaklum baru habis exam.

Anyway, exam mgmt aku mcm susah jugak tadi. Bukanlah susah taraf kelas act sci tu. Susah act sci susah tahap takut fail, susah mgmt ni susah nak dpt A. What a big difference, huh…

Bercakap tentang exam, aku ada satu cerita lawak nak dikongsi. Sebelum exam aku terdengar minah saleh yg duduk belakang aku sembang dgn member dia. Member dia tanya, “how’s the party last weekend?” Dia jawab, It was the worst party I ever had. It was a good one for those who didn’t live there, though. So, dia pun cerita lah pasal party tu punyalah ramai org dtg sampaikan tak ada tempat nak berdiri pun dlm rumah. Then pintu basement pecah, entah siapa yg pecahkan. Lps tu, paip rumah pun pecah sampailah sekarang ni belum baiki lagi. Landlord pulak nak sue diorang sbb paip pecah tu. Then, party ni lengkap dgn band dan yg kelakarnya tgh sibuk berparty tu ada kelawar terbang masuk berlegar legar dlm rumah. Drummer band tu kononnya nak tolong, so dia try pukul kelawar tu dgn stick drum, tapi kelawar tu pulak yg gigit tgn dia:). Kenalah pulak hantar drummer tu pergi hospital ambil shot. Tak cukup dgn tu, tgh seronok party, rommate minah ni found out pintu bilik dia terkunci. So dia ketuk pintu tapi tak ada org bukak. Last last diorang terpaksa pecahkan. Masuk bilik tgk baju laundry dia bersepah dlm bilik, tapi yg part pakaian dalam semua bersusun lawa lawa atas katil. Rupa rupanya ada mamat pervert cari pakaian dalam dia, diorang jumpa mamat tu menyorok dlm closet, she said “with the pants down!”. Dia ckp mlm tu roomate dia buang semua baju laundry dan cadar. Tak sanggup dah nak pakai. Haa…dasyat tak? Terkejut pun ada, lawak pun ada…Terhibur jugak hati aku, dapat jugak hilangkan perasaan nervous sebelum exam. (Bkn sengaja nak eavesdrop tau, minah tu yg sembang kuat:).
Sekarang baru aku rasa landlord kitorang mesti bersyukur dpt kitorang sbg tenants. Plg plg teruk pun sink tersumbat sahaja. Tak adalah sampai pintu pecah… Not yet, though😉

khabar gembira daripada teman

Got some bad news and good news…

Bad news, both result exam hari jumaat haritu hampeh. Aduss…itulah bahana study last minute. Padan muka. Nasib baik jugak Jed baik hati turunkan graf, kalau tidak dah fail agaknya. Esok mlm exam Mgmt. Harap harapnya sempat habis study mlm ni. (Last minute lagik) Tak serik serik, hehehe… Macamana nak elakkan tangguh tangguh kerja nie yer??? Nak suruh Mara sound setiap minggu agaknya:)

However, the good news is, hari ini aku mendapat khabar gembira dari seorang teman. Dia sedang mengandung 2 bulan. Aduss…seronokya. Aku sebagai sahabat pun rasa tak sabar sabar nak shopping baju baby untuknya. Mesti dia sebagai ibu riang tak terkira. Walaupun ni dah masuk anaknya yg ke-3, aku yakin dia tetap excited. Ya Allah, selamatkanlah temanku dan kandungannya. Harapnya aku dapat menatap wajah anak kecil itu bila pulang ke Malaysia hujung thn ini, InsyaAllah…

kemalasan di tahap maksima

I am sooooo lazy this weekend. Langsung tak buat apa apa. Kemalasan di tahap maksima. Apa formula nak consistently rajin yer? Asyik tidur, relax and gayut jer,hehehe…Tak tahu kenapa love is totally on the air:) Nak kata valentine, tak pernah pulak aku sambut valentine.Hormon?

Btw, exam hari jumaat haritu susah gila. Mcm final jer aku rasa. Rabu ni exam lagik. Aggghhhhh…..!

Oh ya, finally aku dah update link picture gallery tu. Scanner aku memberi kerjasama sepenuhnya weekend haritu:). Nanti lain kali bila ada masa InsyaAllah aku scan lagi mana mana gambar yg menarik.

Orait…aku nak berusaha jadi rajin. Siapa siapa ada tips? Weekend past by just like that…!!!

patah gigi

I can’t talk much. Esok ada 2 big quizzes and one midterm. So otak cam berserabut sekarang ni. Bestnya kalau dpt join kelas yoga ker, boleh relax kan, hehehe..One other thing, kalau time stress ni, my craving for chocolate and ice cream is like crazy!

Semalam waktu kerja di tadika Zoe (with her mom) dtg ambil adik dia. She used to be in the Preschool last year. Dia ingat lagi aku, so dia dtg dkt aku dan bagitahu I’m in kindergarten now. (Dkt sini umur 6 thn masuk kindergarten- as a part of the public school system). Lps tu dia dgn bangganya buka mulut dan tunjuk gigi dia, “See, I lost my teeth”. Aku dah faham situasi dkt sini kalau patah gigi tu mmg bangga habis lah so aku ckp lah congrats. Then aku tanya, “Did tooth fairy gave you anything?” Zoe said “Yes, a cinderella costume“. Hehehe…gempak sungguh hadiah dia dapat.

Aku rasa bagus gak fenomena patah gigi ni dijadikan mcm satu status yg boleh dibanggakan di kalangan budak budak. Mcmlah kalau kat Malaysia bila masuk umur 18 thn, ngko syok boley drive. Similarly bila masuk 6 -7 thn, bebudak kat sini syok bila gigi patah. Instead sesuatu yg dianggap memalukan, ngko jadi seronok pulak. Siap dpt hadiah pulak tu. Aku rasa inilah salah satu sebab American punya self esteem lebih tinggi dari kita. Diorang dari kecil lagi dah bentuk mcm tu. Kalau kat Malaysia cthnya masa aku darjah 1 dulu, siapa tak ada gigi mesti kena ejek rongak. Surelah malu kan budak. Yg dah mmg pemalu tu lagi lagilah terasa hati. Nak bukak mulut dalam kelas pun segan agaknya. Kesian…hehehe…