career choice

Yesterday was the first day in my life that I really know what I want to do in the future. I’ve been thinking about this for some time now, but never really think it seriously. But yesterday, I think I made my decision. I want to be a Preschool teacher. Definetely.

At first, dulu plan nak kerja jadi actuary utk beberapa thn, then baru berhenti dan cuba bukak my own tadika. Tapi after giving it a thought, kalau aku start kerja dulu jadi actuary, bila aku nak berhenti? When is my turning point? Nanti nak kahwin, then dapat anak, then bila nak berhenti? Tangguh punya tangguh, lama lama akhirnya aku akan jadi actuary seumur hidupku? I don’t want that. Sebab tu aku rasa lebih baik lepas aku grad nanti aku terus sambung study dlm bidang child development & ambil certificate. Then kerja jadi cikgu tadika dan seterusnya bukak my own tadika. Walaupun mungkin org rasa buang masa, tapi aku bukannya tua sgt pun. Masih ada masa nak ubah masa depanku, masih belum terlambat rasanya. Tadi aku tgk movie Mrs Doubtfire, Robbie Williams kata ‘have you ever think to freeze a moment in your life and look back and said this is not what I want to be. Aku taknak jadi macam tu. Aku nak buat something yg aku minat for a living. Aku masih ingat time BTN tempoh hari penceramah (nama dia Tengku Farid Rithaudeen) pesan –choose a job that you interested with, so that you can handle the heat. Aku tak rasa aku suka jadi actuary. Aku tak rasa aku dapat handle workload pressure jadi actuary. Tapi kalau pressure kat tadika, aku tak rasa aku kisah sbb aku minat,kan?

Lagikpun aku masih ingat dulu kalau org tanya nak sambung Master atau Phd ke tak aku mesti kata tak mahu. I’m done with studying. Tapi sekarang ni bila aku fikir balik kalau dalam bidang child development & education aku tak kisah nak sambung belajar. Dulu aku pelik macamana lah org boleh rajin belajar tinggi tinggi sampai Phd. Sekarang aku faham, mestilah mereka minat dgn apa yg mereka study. Alhamdulilah…Allah S.W.T bantu aku lihat jalan apa yg aku minat. Walaupun dah terlambat sikit, aku tak rasa rugi sbb degree BBA yg InsyaAllah aku dapat hujung thn ni pun boleh membantu aku nak bukak bisnes sendiri.

Aku tahu mama mungkin tak setuju, sebab actuary satu kerjaya yg byk opportunity. Byk sykt perlukan actuary sekarang ni, sbb tulah asalnya MARA hantar kami kat sini:). Tapi nak buat apa duit banyak kalau tak bahagia kan.Contohnya Chef Wan tu akauntan tapi minat masak, abang aku sendiri ada degree law tapi jadi eksekutif bank sebab dia minat bidang tu. Aku pun nak jadi seperti mereka, nak buat apa yg aku minat. Rasanya MARA tak kisah kot, mereka kan galakkan bumiputera jadi usahawan;)

Now I am able to see myself in the future.Semua org ada impian, harapnya impian aku juga akan jadi kenyataan… InsyaAllah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s