grades driving us crazy!

It’s damn freezing outside. Sekarang ni around -14 Celcius. Ditambah pula lokasi kelas hari ini memaksa aku mendaki Bascom Hill. Dah sethn tak naik atas tu. Penat jugak, fuhh…Apa pasal laa diorang buat kelas atas bukit. Memanglah pemandangan dia nampak cantik, tapi tak sesuai rasanya waktu winter ni. Bukan aku sahaja yang bermasalah, mat saleh pun berkelubung wajah menahan diri dari angin sejuk. Tapi macamanapun aku tetap bersyukur. Sebabnya cuaca paling sejuk pernah Wisconsin alami setahu aku mencecah -60 Celcius. That was a few years back before I came here.Fuhh..lega.

Oh yer, permohonan pass/fail option utk subjek german aku diluluskan. Alhamdulilah…Kiranya nanti final grade aku dalam transcript keluar either pass or fail jer, tak ada A/B/C and tak diambil kira utk GPA. Aku rasa ni peluang baik kepada students utk belajar lebih byk bidang. It gives more opportunity for students to concern more about the knowledge, rather than just the grade. Macam Univ aku ni offer byk subjek elektif yg menarik. Ada wide range of languages, interesting P.E classes such as fencing, horsebackriding, bowling, dan juga art classes mcm sculpture dan theatre. Tapi bebudak Malaysia selalu risau pasal pointer. Yerlah, lagi rendah pointer lagi byk kena bayar loan. So kalau enroll semata mata utk belajar tak ada lah risau sgt kan. Agaknya patut jugak kita apply option begini dekat sek. men. kat Malaysia. Aku pernah dgr ada satu univ dekat California totally tak gunakan grade. Kiranya dalam transcript cuma tulis this student has high self esteem bla bla… Asalnya pentadbiran tak mahu gunakan grade sebab students jadi terlalu fanatik dgn grade, bkn dgn ilmu yg mereka dapat. Tapi perkara tu dah dimansuhkan sebabnya susah utk bebudak graduate dari Univ tu nak apply kerja. Betul jugak kan… Aku rasa kat Malaysia pun grades drive students crazy. Tapi kat Jepun lagi teruk rasanya. Ada aku dgr budak bunuh diri sbb tak dapat good grades. Betul ke?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s