young & Innocent

Isnin ni aku dah kena start pergi kerja kat Preschool. Walaupun terasa malas nak bangun awal pagi, ada juga rasa tak sabar nak jumpa balik all these cute kids. Dah hampir 3 tahun aku kerja sana, believe me..kids are the best medicine. Sejenak berada bersama mereka, hilang segala masalah.

I admit tak semua benda riang belaka. These kids fight, make mess, and of course some still need diaper change:) Terasa lawak waktu aku awal awal kerja dulu aku selalu mengelak bila tiba waktu nak tukarkan pampers. Duhh..adik pun aku tak ada, manalah reti hal hal macam tu. Tapi suatu hari aku terfikir nanti aku kahwin kena jugak buat kerja tu,plus dulu aku kecik kecik pun sama jugak;tak pernah pun mak aku complain. Surprisingly once I tried it,it was not as disgusting as I’ll think it will be. It is a normal thing, dan kecomelan mereka membuatkan aku tak pernah rasa sangsi lagi nak tukarkan pampers diorang. Betullah orang kata, kalau kita buat kerja dengan persepsi yg baik, InsyaAllah baiklah jadinya.

Satu lagi perkara yang buat aku suka kerja di Preschool. Melihat karakter kanak kanak yg begitu innocent dalam tutur kata, mempunyai cita cita tinggi bagai hendak menggapai pelangi, dan tidak pernah runsing dengan masalah dunia. Mereka mengimbas kembali kenanganku waktu ku kecil dulu. They reminds me of my own dreams and hope, and how I was an innocent girl back then. Rasanya kadangkala penting untuk kita toleh ke belakang dan lihat sejauh mana kita telah melangkah. Bak kata pepatah Bila memandang langit yang tinggi, jangan lupa rendahnya bumi…

Semua orang dapat lihat perubahan pada fizikal, tapi hanya kita dan Allah S.W.T yang tahu sejauh mana rohani dan emosi kita berubah. Jika dibandingkan dengan diri kita yg kecil dulu, banyak berubah kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s