wayang

Baru balik dari tgk LOTR- The Two Towers with all my friends. Best giler cerita tu,konpius aku saper yg tak suka..Walaupun ceritanya 3 jam, I never get bored for even on second. Tapi entah apsal part cintan dia lebih dari yg 1st dulu. Nak bagi Liv Tyler more dialogue agaknya:)

Bila pergi wayang ni teringat laa jugak time pergi wayang dengan abang waktu kat Malaysia. Yup, he is always in my mind:) Kat sini wayang lebih kepada family entertainment,pakcik makcik tua pun penuh dalam panggung bawak anak cucu mereka. Tapi kat Malaysia lebih kepada tempat bertenet. Itu pun rasanya dah ok sikit dari dulu. Seingat aku masa sekolah rendah dulu, masyarakat memandang wayang ni macam tempat maksiat yang lebih kurang sama tarafnya dengan kelab malam. Mana taknya, wayang zaman dulu pun aku tgk gelap semacam je-macam kat atas kotaraya tu. Bila ada rangkaian panggung macam TGV and GSC barulah lebih ramai org ke panggung dgn teman teman. Aku ingat lagik 1st time masuk TGV yg pertama dibuka, dekat OU. Tgk Broken Arrow dgn Kaklah. Time tu kira sistem THX ni masih barulah…bkn main syiok lagik.

Rasanya terpulang kepada individu masing masing nak anggap wayang ni tempat maksiat atau tidak. Tapi asalnya ia disediakan sebagai landasan industri filem.Satu yang aku kurang berkenan, patutnya kita di Malaysia mansuhkan slot tayangan waktu maghrib pukul 7.00 malam tu, sebab sure org yg menonton terlepas waktu solat. Aku dulu pun pernah tersangkut waktu tu.Walaupun time tu aku boleh jamak sebab bermusafir, still rasa bersalah dalam diri tak hilang hilang. Itulah orang kata, dosa kita akan terus menghantui walaupun kita cuba nak lupakan.

As time goes by, harapnya orang Malaysia pun akan jadikan wayang sebagai places for family entertainment. Rasa macam terlalu desperate couple2 yang ambil kesempatan dalam wayang tu utk buat maksiat. Lagipun ayah dan ibu beri kepercayaan sepenuhnya kepada kita bila kita minta izin nak pergi tgk wayang. Bila kita menyelam sambil minum air tu, menipu juga namanya, kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s